Descriere - Perspectiva de nicaieri
O perspectiva ambitioasa asupra problemelor fundamentale ale filosofiei, Perspectiva de nicaieri este o lectura obligatorie pentru cei interesati de eterna problema a raportului corp-minte, de posibilitatea cunoasterii obiective, de libertatea vointei, de valorile morale, de problematica fericirii sau de moarte si de sensul vietii.
Toate aceste aspecte ale existentei sunt interpretate de Thomas Nagel prin prisma naturii noastre duble, caracterizate de tensiunea existenta intre cele doua puncte de vedere pe care le avem asupra lumii: perspectiva subiectiva si cea obiectiva. Potrivit filosofului american, existenta simultana a acestor doua puncte de vedere discordante genereaza multe dintre problemele filosofiei: suntem prinsi intre aceste doua perspective asupra lumii si nu le putem integra satisfacator intr-o intelegere coerenta a lucrurilor. Ca solutie, Nagel ne propune sa recunoastem ambele puncte de vedere, fara a cadea prada impulsurilor reductioniste de obiectivare sau de internalizare excesive si sa incercam sa traim cu disconfortul intelectual al "perspectivei de nicaieri”.
Thomas Nagel este profesor de drept si de filosofie la New York University. Este specialist in Filosofie Politica, Etica, Epistemologie si Filosofia Mintii. Este laureat al premiilor Rolf Schock Prize in Logic and Philosophy si Balzan Prize in Moral Philosophy. Este autorul lucrarilor: The Possibility of Altruism (1970), Mortal Questions (1979), What Does It All Mean? (1987), Equality and Partiality (1991), Other Minds (1995), The Last Word (1997), The Myth of Ownership: Taxes and Justice (impreuna cu Liam Murphy) (2002) si Concealment and Exposure (2002).