Descriere - Pe urmele autorului. Marturisirile unui detectiv literar. Compendiu - Alexandru Bulandra
In misiunea sa de detectiv literar, Alexandru Bulandra parcurge, in acest volum, o munca laborioasa asupra livresului si a actului de a scrie, asupra relatiei dintre autor si text.
Pornind de la aceste doua intrebari "Cum a fost posibil acest adevar ca rezultat al cercetarii, in ordinea investigatiei?” si "Cum a fost posibil lucrul considerat ca adevarat in ordinea istorica, omeneasca, a desfasurarii faptelor?”, acesta realizeza o panorama a campului operational strabatut, in
incercarea de a cuprinde toate rapoartele de cercetare scrise in calitatea de detectiv literar.
Vasile Alecsandri si cazul Miorita este unul din cazurile rezolvate de autor!
Potrivit lui Alexandru Bulandra: "Istoria baladei Miorita sta sub semnul mastii si secretului. S-a evitat, intr-o forma sau alta, sa se spuna adevarul. Si totul a pornit de la poetul Vasile Alecsandri si tertipurile lui inocente care, in cazul special al Mioritei, au atins culmile disimilarii (...).
Poetul a sters toate urmele care ar fi dus la el si la felul in care a lucrat.
Dosarul Miorita s-a deschis odata cu publicarea baladei, la 18 februrie 1850. In scrisoarea care o insotea, poetul Vasile Alecsandri il informa pe Alexandru Hurmuzachi, redactorul revistei Bucovina din Cernauti, ca Miorita i-a fost adusa, "impreuna cu multe altele”, de Alecu Russo, care o descoperise la Soveja, in martie 1846. In editia definitiva din 1866, acelasi Alecsandri devine acum autorul descoperirii, iar locatia si data ei sunt Muntele Ceahlau, 1842. Indiferent de aceste inconsecvente, consecintele pentru cercetarea originii textului erau urmatoarele: la mijlocul secolului XIX, balada Miorita se gasea in circuitul folcloric din Moldova”.
Alexandru Bulandra