Descriere - Patriarhul Justinian Marina (1948 1977)
"Subiectul ales de preotul Constantin Tudosa nu a fost unul facil. O monografie despre Patriarhul Justinian Marina este de mult asteptata de istoriografia noastra, fiind vorba despre un personaj care apartine nu numai Bisericii Ortodoxe Romane, ci si istoriei noastre contemporane. Cel care a condus timp de trei decenii soarta bisericii nationale (1948 – 1977), supranumit de unii Patriarhul rosu, adulat si contestat deopotriva, si-a pus amprenta pe viata spirituala a tarii si merita o lucrare care sa-i prezinte complexa activitate.”
Prof. univ. dr. Gheorghe Onisoru
"Unii au avut privilegiul unic de a-l cunoaste personal: indrumatori, colaboratori, impreuna-slujitori, ucenici. Cei mai multi, si in special elevii si studentii teologi, l-au cunoscut prin intermediul cartilor de istorie bisericeasca. Cei care insa au fost randuiti de Dumnezeu sa fie membrii ai universului secolului XX poarta bucuria marturisirii faptului ca sunt contemporanii unui mare conducator, luptator si aparator al Bisericii, care a marcat jertfelnic istoria timpului sau. Acest mare om a fost parintele patriarh Justinian Marina (botezat Ioan) care in indelungata sa activitate de 29 de ani (1948-1977) a condus Biserica Ortodoxa Romana.
In ciuda dificultatilor care au aparut odata cu instaurarea sistemului comunist, in toti acesti ani de carmuire a Bisericii, au avut loc o seama de evenimente si schimbari majore care au ridicat prestigiul Ortodoxiei romanesti in lumea crestina, patriarhul ajungand astfel o figura reprezentativa a intregii Ortodoxii.”
Pr. dr. Constantin Tudosa
"Multumim parintelui Constantin Tudosa pentru acest pretios dar pe care-l ofera spre citire tuturor celor care iubesc si cinstesc pe mai marii lor, slujitori ai Sfintelor Altare ale Bisericii. Este un studiu alcatuit cu pricepere si multa daruire preoteasca.
Rog pe Bunul Dumnezeu sa-l binecuvinteze pe autor cu bucuria mantuirii si cu frumoase infaptuiri in slujirea de preot paroh.”
IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor