Descriere - Patriarhul Iustin Moisescu. Un stalp neclintit in vremuri potrivnice
Nascut in data de 5 martie 1910, in satul Candesti, judetul Arges, orfan de razboi, se inscrie la studii la Seminarul Orfanilor de Razboi din Campulung-Muscel (1922-1930), pe care il termina ca premiant. Este ales de Patriarhul Miron Cristea dintre absolventii tuturor Seminariilor din anul acela, 1930, si trimis cu o bursa de studii in Teologie la Universitatea din Atena. In anul 1934 se intoarce licentiat, cu aprecierea "magna cum laude”. Patriarhul Miron Cristea, urmarindu-i vocatia, l-a trimis pe tanarul licentiat in Grecia sa-si continue studiile de specializare la Facultatea de Teologie romano-catolica din Strasbourg, Franta (1934-1936). A sustinut doctoratul la Facultatea de Teologie din Atena, in anul 1937, cu teza: Evagrie din Pont. Viata, scrierile si invatatura, premiata de Academia de Stiinte din Atena. A fost apoi profesor la Seminarul "Nifon Mitropolitul” din Bucuresti (1937-1938), la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii din Varsovia (1938-1939), profesor titular de Exegeza Noului Testament la Facultatea de Teologie din Cernauti-Suceava. In anul 1946 a fost transferat ca profesor la Facultatea de Teologie din Bucuresti, iar din anul 1948, la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti. Astfel, teologul Iustin Moisescu s-a evidentiat de-a lungul intregii sale vieti ca fiind un om cu o cultura temeinica si vasta.
Eleganta si eruditia sa academica erau rodul unei vieti dedicate studiului, fiind, ca profesor, mitropolit si patriarh, o personalitate cu o solida formare universitara de tip occidental, dar folosind ca baza teologia Sfintilor Parinti. Timp de 17 ani ca profesor de teologie, un an ca mitropolit al Ardealului (1956), 20 de ani ca mitropolit al Moldovei si Sucevei (1957-1977) si 9 ani ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane (1977-1986), Parintele Patriarh Iustin si-a dedicat viata slujirii lui Dumnezeu si oamenilor. Ca mitropolit al Moldovei si Sucevei, intr-o vreme de dictatura comunista, plina de restrictii si presiuni asupra vietii Bisericii, acest distins ierarh roman a reusit, cu rabdare constanta si intelepciune practica, sa pastreze si sa promoveze credinta crestina si cultura romaneasca din Moldova pe mai multe planuri ale vietii bisericesti. Intelectual inzestrat cu un surprinzator spirit practic, ierarhul carturar a restaurat sau reparat, in plin comunism, aproape 70 de biserici si chiar a construit unele biserici noi, mai multe case parohiale, un Camin modern pentru elevii seminaristi si mai multe sedii de protopopiate.
De asemenea, a construit trei mari cladiri – adevarate monumente de arhitectura – in incinta Centrului eparhial Iasi. Tot ca mitropolit al Moldovei si Sucevei a restaurat, integral sau partial, peste 20 de manastiri si schituri: Putna, Sucevita, Moldovita, Voronet, Arbore, Humor, Slatina, Dobrovat, Cetatuia, Rasca, Neamt, Sihastria, Secu, Bistrita, Varatec s.a., iar la unele dintre acestea a infiintat muzee si colectii de arta bisericeasca.
In calitate de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane (1977-1986) a continuat osteneala din Moldova si Bucovina, desfasurand lucrari de restaurare sau reparatii la manastirile: Curtea de Arges, Cheia, Zamfira, Viforata, Dealu, Cernica, Pasarea, Tiganesti, Caldarusani, Biserica "Sfantul Spiridon Nou”, Biserica "Sfantul Gheorghe Nou”, Catedrala patriarhala si altele.
Parintele Patriarh Iustin a acordat o atentie deosebita activitatii editoriale. Constient de marele folos pe care l-ar avea pentru cititorii romani traducerea in limba lor proprie a principalelor lucrari teologice, istorice, liturgice si a tot ceea ce tine de trairea si experienta filocalica a Sfintilor Parinti, a initiat marea colectie patristica intitulata Parinti si scriitori bisericesti (PSB), proiectata in 90 de volume. Aceasta lucrare a fost reactualizata recent, incepand cu anul 2007, ca o cultivare a mostenirii spirituale luminoase pe care Preafericirea Sa ne-a lasat-o. De asemenea, el a initiat colectia Arta crestina in Romania, in 6 volume. A tiparit o noua editie sinodala a Sfintei Scripturi (1982), o noua editie a Noului Testament (1979), manuale pentru invatamantul teologic superior si pentru Seminariile Teologice, multe carti de cult, revistele teologice centrale si alte publicatii bisericesti. Prin bogata sa activitate carturareasca, pastorala si internationala, Parintele Patriarh Iustin si-a inscris numele in randul ierarhilor romani harnici si intelepti.
Paralel cu bogata sa activitate administrativa, edilitara si cultural-misionara, ierarhul roman a reprezentat, cu demnitate si competenta teologica, Biserica Ortodoxa Romana pe plan international, la intruniri panortodoxe si interortodoxe sau la intruniri intercrestine, fiind ales membru in conducerea Consiliului Mondial al Bisericilor si a Conferintei Bisericilor Europene, iar ca patriarh a vizitat mai multe Biserici Ortodoxe surori, precum si comunitati ortodoxe romanesti din Occident (Suedia, Elvetia, SUA).
Plin de intristare pentru bisericile din Bucuresti martirizate prin demolare sau umilite prin translare si izolare, ingrijorat de o eventuala demolare sau mutare a Resedintei si Catedralei Patriarhale de catre autoritatile comuniste, dar si plin de mila pentru poporul roman privat de libertate si infometat de saracie, Parintele Patriarh Iustin a trecut la Domnul in data de 31 iulie 1986, cu speranta unor vremuri mai bune. A fost un arhipastor maiestuos si sobru ca un voievod, iar in tacere impusa, un neinfricat luptator pana la moarte, ca un stalp neclintit in mijlocul furtunii. Mai precis, cand dictatorii comunisti voiau sa mute sediul Patriarhiei la Manastirea Vacaresti din capitala, el a refuzat categoric. Era o indrazneala greu de tolerat din partea sotilor Ceausescu. Parintele Patriarh Iustin ramane in memoria noastra ca fiind un om echilibrat, un teolog erudit si un pastor intelept, prin fidelitatea sa fata de traditia ortodoxa, patristica, prin temeinica sa pregatire academica, prin sobrietatea sa in relatiile umane, insa si prin bunatatea si darnicia sa parinteasca, exprimate adesea discret, dar eficient.
Cunoscand multa sa harnicie si daruire jertfelnica pentru Biserica, mostenirea spirituala si culturala lasata noua, celor de azi, precum si lumina intelepciunii sale in relatiile Ortodoxiei romanesti cu alte Biserici, in duh de pioasa recunostinta si pretuire, aducem omagiu de pomenire si cinstire memoriei sale ca unui mare ierarh roman, care a pastorit in vremuri grele, cand se demolau biserici si se chinuiau constiinte crestine. De aceea, ne rugam azi Preamilostivului Dumnezeu sa aseze sufletul lui in corturile Sfintilor marturisitori jertfelnici, in comuniunea Sfintilor Parinti, mari Dascali ai lumii si Ierarhi, in lumina si iubirea Preasfintei Treimi. - Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Numar pagini: 512
Format: 18x25
Anul aparitiei: 2019