Descriere - Patologiile puterii. Gandurile unui covalescent
Vorbim adesea despre mania grandorii sau betia puterii ca si cum acest fenomen ar fi rezervat doar celor mai puternici. In realitate, avem de-a face cu cel mai raspandit lucru din lume: exista si patologii ale micii puteri, dar si ale neputintei sau resentimentului. Tiranii insisi sunt niste oameni obisnuiti, atata numai ca cele mai respingatoare laturi ale lor sunt scoase la iveala de mecanismele puterii.
Odata cu intoarcerea razboaielor si tiraniilor, traim in vremuri in care patologiile puterii au explodat.
Chiar si in democratiile noastre de tip occidental, liderii care si-au pierdut simtul realitatii si furtunile de furie populara sunt gata sa provoace pagube ireparabile: la capatul demagogiei se afla tirania, iar populismul duce la autoritarism.
Theodor Paleologu, fost elev al Ecole Normale Superieure din Paris si doctor in filosofie politica al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, a fost cercetator la universitatile Harvard si Notre Dame (Indiana), a predat la Bard College Berlin, a fost ministru al Culturii, ambasador, deputat si candidat la presedintia Romaniei. Din 2013 preda la Casa Paleologu.
Referitor la intentia cartii de fata, autorul noteaza: "Nu este vorba aici de o lucrare stiintifica, ci de un eseu si, totodata, de o confesiune - si va puteti astepta ca aceasta confesiune sa fie completa.”