Descriere - Parintele Teofil cel din inima mea
Bunatatea, dragostea, bucuria, viata si invatatura Parintelui Teofil Paraian au lasat urme de lumina in sufletele prietenilor si ucenicilor sai.
Cartea Parintele Teofil cel din inima mea este marturia vie si sensibila a prezentei si continuarii lucrarii sale duhovnicesti, care traieste in noi si prin noi. Cele sase interviuri realizate cu ucenicii sai, dimpreuna cu decalogul vietii duhovnicesti, inspirate din invatatura sa si cuprinse in aceasta carte, reprezinta o mica parte din comoara inimilor noastre.
Cartea Parintele Teofil cel din inima mea este un mic semn de recunostinta pentru marea lucrare pe care Parintele Teofil a facut-o in sufletele catorva prieteni si ucenici ai sai.
Ea cuprinde o prefata (Parintele Teofil - comoara cea mare din inima noastra), cu cateva repere din viata Parintelui Teofil Paraian (1929 – 2009), un om fericit si plin de bucurie, cu o scara a fericirii propusa de Parintele Teofil, un duhovnic cu inima mare, apoi se continua cu sase interviuri ce cuprind marturiile de suflet ale celor trei ucenici de chilie si ale altor trei ucenici, care in prezent sunt si ei duhovnici: Preasfintitul Sofian Brasoveanul, Episcop Vicar la Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Germaniei, Austriei si Luxemburgului, Parintele Protosinghel Matei Bilauca, staret al Schitului cu hramul "Duminica Tuturor Sfintilor” din ?inca Noua (judetul Brasov), Parintele ieromonah Mihail Bobarnat, duhovnic al Schitului "Sfantul Serafim de Sarov” din Chirpar (judetul Brasov), Arhimandritul Iustin Miron, duhovnicul Manastirii "Sfantul Mucenic Pantelimon” de la Oasa, Parintele Protosinghel Pantelimon ?usnea, de la Schitul "Sfantul Ioan Evanghelistul” din Gabud (judetul Alba) si Parintele Arhimandrit Dionisie Ignat, duhovnicul Manastirii "Sfantul Prooroc Ilie” de la Albac (judetul Alba).
Cartea Parintele Teofil cel din inima mea, pe care va invit sa o cititi, este marturia vie si sensibila a prezentei si lucrarii Parintelui Teofil in adancul inimii ucenicilor sai. La sfarsitul cartii (Postfata) veti gasi invatatura Parintelui sintetizata intr-un decalog al vietii duhovnicesti.
Un decalog al vietii duhovnicesti dupa invatatura Parintelui Teofil Paraian:
1. Sa ai un parinte duhovnicesc si sa fii un om odihnitor de oameni.
2. Sa te spovedesti regulat, cat mai des, cel putin o data pe luna, la duhovnicul tau.
3. Sa iubesti sfintele slujbe, sa ai simtirea rugaciunii si mai ales a Sfintei Liturghii, la care sa fii pregatit sa te poti impartasi. Sa participi cel putin la trei slujbe, la biserica, intr-o saptamana.
4. Sa ai o randuiala de rugaciune personala de dimineata si de seara, care sa cuprinda rugaciuni, inchinaciuni si metanii.
5. Sa citesti in fiecare zi cate doua capitole din Noul Testament si cinci psalmi sau o catisma.
6. Sa-ti pazesti mintea prin rugaciunea lui Iisus, pe care sa o rostesti cate 15-30 minute in fiecare zi.
7. Sa postesti in zilele de post de peste saptamana, daca poti si lunea, si in cele patru mari posturi de peste an.
8. Sa citesti zilnic din vietile sfintilor, din scrierile Sfintilor Parinti sau ale parintilor duhovnicesti contemporani.
9. Sa cercetezi manastirile care au o buna randuiala si sa cauti sa te intalnesti si sa te sfatuiesti cu parinti sau maici cu viata duhovniceasca.
10. Sa-ti iubesti sotia/sotul si copiii si sa iti faci timp pentru familie. Sa va alegeti un sfant ocrotitor al familiei (un hram al casei) si sa va rugati sfantului in fiecare zi, si o data pe saptamana sa-i faceti, impreuna, acatistul sau paraclisul.
Cartea are atasat un pliant care rezuma intregul volum, iar pe coperta a 4-a veti gasi un cod QR pe care daca il scanati puteti asculta inregistrarile audio ale celor sase interviuri cuprinse in carte.
Va doresc tuturor mult folos duhovnicesc din lectura acestei carti, bucurie si binecuvantare!
- Parintele Sabin Voda