Descriere - Padurea. Instructiuni de folosire - Peter Wohlleben
Padurile sunt profesia lui, iar lucrul cu arborii, viata lui. Peter Wohlleben, padurar pasionat si scriitor, isi transmite cunostintele vaste despre arbori, in timpul tururilor ghidate. Instructiunile lui de folosire sunt o descoperire concreta si plina de viata.
Ne descrie, in mod fundamentat si placut, cele mai importante specii de foioase si conifere: ce le defineste, carora dintre ele le apartine viitorul, care ne protejeaza cu adevarat in caz de furtuna. Cum putem sa ne orientam in padure, chiar si fara busola sau GPS. Care fructe de padure si ciuperci sunt recomandate. Unde si ce avem voie sa strangem, sa culegem si sa mancam. Unde sunt permise camparea, focul si gratarul. Cum sa citim corect urmele animalelor – si cele mai bune locuri si momente in care pot fi vazute animalele salbatice. Cum ne protejam in modul cel mai natural de tantari, furnici de padure si capuse. Ce se intampla cand suntem cu copiii sau cand petrecem noaptea singuri in padure. Cum o plimbare prin padure facuta primavara, vara, toamna si iarna se transforma intr-o experienta deosebita.
O prima concluzie: instructiunile de folosire ale lui Peter Wohlleben sunt cat se poate de utile, desi nu contin deloc liste sau imagini, ci se bazeaza strict pe naratiune.
Die Welt
Padurea: Instructiuni de folosire este o carte plina de recomandari pentru o plimbare linistita in padure: hainele potrivite, echipamentul de care au nevoie taietorii de lemne, cum se deosebesc coniferele si foioasele, cum sa reactionezi la pericole diferite, de la tenie la furtuna, dar si la prezenta lupului, a carui intoarcere este intampinata cu toata bucuria inimii de padurar a lui Wohlleben.
Neue Osnabrücker Zeitung
Este limpede ca Peter Wohlleben iubeste padurea. Sincer si tandru, ca pe o fiinta vie, nu din inertie profesionala. Cu siguranta ca multi o iubim, pentru ca padurea are ceea ce, in limbajul de specialitate, este cunoscut ca functie estetic-spirituala si de recreere. Din ce in ce mai des si mai mult, ne raportam la mediu si, implicit, la paduri, prin ansamblul functiilor lor, astfel ca acestea devin mai mult concepte incarcate de sensul pe care li-l dam si mai putin realitati obiective.
Padurile au chipul nostru divers si sunt la fel de minunate si de pline de viata pe cat este capacitatea noastra de a le iubi. Peter Wohlleben este ghidul perfect in aceasta calatorie de indragostit.
Valentin Salageanu, Coordonator Campania de Paduri Greenpeace Romania
P.S. In cazul in care cineva se intreaba cati copaci au fost taiati pentru a se publica aceasta carte, e bine de stiut ca folosim hartie volumetrica Holmen, produsa de grupul suedez cunoscut pentru angajamentul solid fata de mediu (plantare constanta de copaci, productie si proceduri sustenabile).
Nr. de pagini : 272
Anul aparitiei : 2018