Descriere - Pachet Andrew Samuels
Dezvoltarea psihologiei analitice dupa Jung
1. Jung si post-jungienii Andrew Samuels
Aceasta carte fundamentala, Jung si post-jungienii, ne creeaza o imagine despre modul in care psihologia analitica s-a dezvoltat dupa moartea lui Jung, din 1961. Samuels analizeaza, clasifica si compara directiile contemporane ale post-jungianismului, folosind ca punct de plecare in demersul sau teoretic principalele contributii clinice aduse de Jung in domeniul psihologiei abisale, pe care le abordeaza din punct de vedere teoretic si istoric, dar si critic. Plecand de la viziunea lui Jung asupra terapiei, autorul reuseste sa sublinieze intr-o maniera nepartinitoare punctele tari si punctele slabe ale conceptiei analitice, modul in care conceptele au fost confirmate sau revizuite in lumina descoperirilor contemporane si sa traseze paralele atat cu conceptia freudiana a psihanalizei, cat si cu dezvoltarile moderne ale acesteia din scoala contemporana psihodinamica. Valoarea acestui text este din acest punct de vedere extrem de mare, oferind cititorului interesat si pasionat de domeniu o vedere generala, integratoare, asupra principalelor curente din psihanaliza aflate la intersectie cu psihologia jungiana. Jung s-a aflat prin ceea ce a creat in domeniul psihologiei inaintea timpului sau, aceasta este o idee subliniata de autor in numarate randuri. Multe din conceptele sale de psihoterapie si atitudinea sa fata psihopatologie sunt reluate astazi in diferite forme in teoriile analistilor de diverse orientari. Avem nevoie insa de perspectiva pentru a intelege mai ales ce au in comun toate aceste teorii si conceptia jungiana si sa nu privim numai la ceea ce le separa.
2. Dictionar critic al psihologiei analitice jungiene - Andrew Samuels,Bani Shorter, Fred Plaut - 288 pagini
Psihologia analitica nu a stat pe loc de la moartea lui Jung si am considerat ca este important ca acest dictionar sa reflecte modul in care autorii post-jungieni au adaptat, amendat sau combatut conceptele lui Jung. Am considerat, de asemenea, ca este de dorit sa luam in considerare si obiectiile venite din partea psihanalizei, precum si paralelismele cu aceasta. De aici, calificativul de "critic" adaugat acestui dictionar.
In multe privinte, dictionarul oglindeste tendinta actuala de deplasare a interesului suscitat de Jung dinspre preocuparile sale ezoterice spre cele care vizeaza psihologia umana si stau la baza cercetarilor terapeutice in general. In toate profesiile care urmaresc sa acorde ajutor omului, importanta clinica a psihologiei analitice este in crestere. Numarul terapeutilor de orientare jungiana a cunoscut o crestere spectaculoasa, iar operei lui Jung i se acorda o mult mai mare atentie academica decat inainte