Descriere - Ortodoxia romantica
In jurnalul sau, ,,Biografia unui destin misionar\", parintele Alexander Schmemann folosea aceasta expresie (Ortodoxia romantica) pentru a defini mai multe tendinte ale Ortodoxiei contemporane care o transforma intr-un ghetou launtric si nu intr-o chemare, o lupta si, in definitiv, o viata. Aceste manifestari ar fi: nominalismul (de exemplu, patriarhatele inexistente), conservatorismul liturgic orb, cultul trecutului, preocuparea teologica aproape exclusiva pentru Sfintii Parinti, ,,apocalipticismul\", dispretuirea lumii contemporane (cea a acestei lumi, in general), sentimentalism si cultul exteriorului (barbi, sutane, matanii, stil). Parintele explica mai departe ca romantismul, in viata si cultura, este, inainte de toate, un vis, primatul inimii asupra discernamantului si al adevarului. Da la o parte realitatea de dragul unei realitati imaginare, este credinta in iluzii.
Aceste menifestari ,,romantice\" intaresc si intretin perceptia mediocra asupra Bisericii ce este confundata fie cu activismul secular, fie cu falsitatea. De aceea, prima dimensiune a crizei din viata Bisericii este definita de parintele Schmemann prin sintagma: ,,o teologie instrainata fata de Biserica si o Biserica indepartata de teologie\".
Parintele Schmemann are o intreaga pledoarie legata de diferenta intre teologia academica si cea pastorala pe care o dezvolta in lucrarea: ,,Biserica, lume, misiune\", invitandu-ne la reflexie si actiune. O referinta marginala la aceasta carte s-ar impune: ea apare in anul 1979 si temele dezbatute sunt mai actuale azi ca niciodata.
ISBN: 978-606-8602-89-9
Nr pagini: 242
Format: 13X20 cm
Anul aparitiei: 2016