Descriere - Organizarea institutiilor judiciare
Autori: Paul Pop, Gheorghe-Liviu Zidaru
Organizarea profesiilor (institutiilor) judiciare ale unei tari constituie un obiect de studiu esential pentru stiinta dreptului, fie si numai din perspectiva legaturii intrinseci a majoritatii profesiilor juridice cu activitatea instantelor judecatoresti.
De aceea, studiul acestor institutii este de mare actualitate, atat pentru studentii de la licenta si master, cat si pentru candidatii la concursurile de admitere in profesie, pornind de la premisa ca justitia lato sensu din Romania parcurge, de ceva vreme, o perioada de turbulente ce bulverseaza in mod vadit peisajul social obisnuit si polarizeaza atentia nu doar a actorilor implicati in actul de justitie, ci si a publicului larg.
In masura in care profesiile judiciare sunt o componenta esentiala a vietii economice, sociale si politice, este cat se poate de firesc ca acestea sa faca obiectul unor reforme care sa poata raspunde mai bine exigentelor lumii contemporane. In pofida unei efervescente legislative care amplifica incertitudinile, nu intrevedem la acest moment o viziune de ansamblu cu privire la viitorul justitiei din Romania. Aceasta situatie trebuie corectata, iar energiile actorilor institutionali concertate pentru binele serviciului public al justitiei, ca si al tuturor profesiilor judiciare, al caror beneficiar este cetateanul.
Nascuta dintr-o frumoasa colaborare a unui avocat cu un magistrat, specialisti recunoscuti in procedura civila, lucrarea analizeaza intr-o maniera critica si prospectiva principiile organizarii si functionarii Justitiei, plasand in jurul acestora principalele profesii care ii sunt asociate: magistratii, avocatii, executorii judecatoresti si consilierii juridici.
*Numarul de pagini si pretul cartii sunt estimative si pot suferi modificari pana la plecarea cartii in tipar.