Editia a III-a, revazuta si ilustrata
"Pornind de la un numar mare de motive mitice diferite, am incercat sa delimitez coordonatele unui model de gandire arhetipala, pe care l-am numit conventional Ordine si Haos. Pentru mentalitatea mitica, Haosul nu dispare odata cu actul cosmogenezei. Tot asa cum toate elementele Cosmosului preexista, in stare virtuala si latenta, in materia Haosului precosmogonic, acesta din urma supravietuieste in chiar structura Cosmosului. Boala, moartea, furtuna, seceta, eclipsa, cutremurul, invazia inamicilor etc. sunt receptate ca ipostaze ale Haosului, care disturba ordinea cosmica. Principiul Haosului isi revendica drepturile si primatul. El incearca sa readuca lumea in starea haotica initiala, precosmogonica. Universul (sau orice microunivers: corpul, casa, satul etc.) este vazut ca fiind intr-un echilibru labil, osciland mereu intre starea de Haos si cea de Cosmos. In societatile arhaice si traditionale, omul nu se comporta ca un spectator pasiv la acest ?spectacol cosmic?, ci participa activ, cu mijloace mito-rituale, la regenerarea Cosmosului uzat si la restabilirea ordinii cosmice care este temporar, uneori ciclic, disturbata.” (Andrei Oisteanu)
"Draga Andrei Oisteanu,
N-am putut citi decat astazi ?Legenda romaneasca a potopului?. Studiul Dumitale m-a entuziasmat. Ar trebui publicat intr-o revista straina ?de specialitate? (i.e. folclor, romanistica, istoria religiilor). Sugerez Revue de l'Histoire des Religions. Daca pregatesti versiunea franceza, o pot prezenta eu revistei. Ti-am citit mai de mult si alte lucrari (?Rohmans-Brahmanes. Le voyage d'un motif a travers l'espace et le temps?, ?Labirint – Ordine si Haos? s.a.). Sper ca le vom putea discuta impreuna.
Cu prietenie, al Dumitale
Mircea Eliade
Chicago, 23 Nov. 1984”
"O carte in buna traditie a eruditiei eliadesti, pe cat de academic inchisa la nasturi, pe atat de captiva-n fervori supozitionale.” (Dan C. Mihailescu)
"Cartea lui Andrei Oisteanu e un text savuros, o poveste care il delecteaza pe cititor cu aventurile simbolice si rituale ale oamenilor, zeilor, plantelor si obiectelor din lumea traditionala.” (Anca Manolescu)
"De la volumul lui Mircea Eliade De la Zalmoxis la Genghis-Han nu s-au mai scris texte atat de documentate despre mitologia traditionala a romanilor ca in acest volum monumental.” (Otilia Hedesan)
"Andrei Oisteanu se inscrie in linia studiilor comparatiste ale lui Mircea Eliade dedicate motivelor mitologice romanesti, fiind mereu atent la prezenta unor motive mitice neobisnuite.” (Alexandru Ofrim)
"Andrei Oisteanu e unul dintre cei mai temeinici savanti de care dispunem in prezent, intr-o cultura preponderent foiletonistica.” (Stefan Borbely)
"Volumul depisteaza un motiv dualist in mitologia populara a potopului, in dendromitologie, in relatia dintre balaur si solomonar, in antropologia locuirii traditionale, in semnificatiile simbolice ale colindei sau in cele ale legarii magico-erotice a monstrului.” (Eugen Ciurtin)
"Pot confirma ca, in ansamblul ei, cartea lui Andrei Oisteanu nu e doar o adevarata enciclopedie a miturilor Creatiei, ci este si un act magic reusit.” (Smaranda Vultur)