Descriere - Ora cinci si sapte minute
Ora cinci si sapte minute este ora la care a inceput razboiul din Ucraina. Printr-o serie de proze de acuta observatie a realitatii, in care se intalnesc tandretea si absurdul, emotia si violenta extrema, cartea surprinde spiritul razboiului, al cruzimii si cinismului din spatele deciziilor care afecteaza vietile oamenilor obisnuiti, uneori distrugandu-le pentru totdeauna. Cu prelungiri in istoria recenta sau mai indepartata a Republicii Moldova, Ora cinci si sapte minute e totodata un exercitiu eliberator si o cronica lucida despre consecintele dintotdeauna ale razboiului, camuflate sub forma restituirii existentei lui Alexandru, pasionat profesor de istorie, din copilaria sa de la Flutura pana la moartea lui neasteptata.
"In prima dimineata de razboi, mi-a telefonat un prieten, speriat ca Putin o sa ne atace si pe noi. Ii tremura vocea si se balbaia la telefon. Nu stia ce sa faca. Imi spuse ca toti prietenii lui care aveau masini au plecat deja spre vama. Avea si el masina, dar se temea ca cei care fugeau cu masinile vor fi lichidati primii. De asta, nici nu stia ce sa faca. Dar nici sa ramana nu voia. Amicul meu intrase in panica. Or rusii tocmai asta si urmareau. Sa bage frica in noi pentru a ne invinge mai usor.
Plecam? Te iau cu mine! mi-a zis. Nu, eu o sa raman. Si nu ti-e frica? Ba da, imi este.
Optiunea mea i se parea o nebunie. Cum sa ramai, cand ai putea sa fii ucis in orice clipa? Pana spre seara, ajunsese la Budapesta, iar a doua zi era deja la Roma. Eu insa am ramas. Cat a calatorit pe drum, eu mi-am scris primele proze din carte. Scriindu-le, mi-am invins frica. De care el nu a putut sa scape nici peste mari si tari. De asta imi este atat de scumpa aceasta carte: pentru ca m-a ajutat sa-mi inving frica."