Descriere - Opere Filosofice, volumul II - D.D. Rosca
In cartea de fata, aparuta acum patru decenii in limba franceza, autorul a incercat sa degaje cateva pozitii-cheie ale gandirii teoretice a lui H. Taine, pozitii ce tradeaza influenta - foarte intinsa, daca nu si egal de adanca - exercitata de Hegel asupra filosofului francez. Insa, cu toate ca analiza fenomenului studiat este impinsa departe pe plan pur teoretic, ea, aceasta analiza, privita din perspectiva deschisa de stiinta marxista, se infatiseaza azi ca suferind, din aceasta cauza, de anumite limitari.
Printre acestea cea mai importanta este, desigur, urmatoarea: oricat de semnificativ ar fi fenomenul ideologic studiat si oricat de stringent ar fi condusa analiza, ea a dus, in fond, numai la semnalizarea lui dar nu si la explicarea lui. Anume, sunt aratate documentat puncte importante unde gandirea lui Taine se vadeste a fi tributara lui Hegel precum si pozitii unde inteligenta discursiva a francezului Taine respinge dialectica germanului Hegel, dar nu sunt aratate cauzele explicative ultime ale fenomenului ideologic studiat, cauze, fara indoiala, de natura social-politica. Cu alte cuvinte, efortul analitic se opreste pe plan pur ideologicteoretic si nu inainteaza pana la analiza contextului istoric concret In care a trait si a gandit Taine, context istoric concret ogl indit pe planul gandiri i abstracte in doctrina sa filosofica.
Dar, cu toata aceasta limitare a lucrarii, cu toate ca de la publicarea ei au trecut patru decenii - perioada in care s-au facut o serie de cercetari care au contribuit la adancirea fenomenului studiat, din consideratiile de mai jos, si mai ales din paginile cartii insesi, va reiesi poate ca aceasta contine numeroase dezvoltari teoretice, priviri asupra filosofiei europene contemporane lui Taine si o seama de idei care, dupa opinia autorului ei, nu si-au pierdut inca valoarea. Imprejurare care explica faptul ca In literatura de specialitate franceza si germana pot fi intalnite si azi trimiteri (pozitive) la aceasta carte.
Influenta lui Hegel asupra lui Taine, teoretician al cunoasterii si al artei, publicata in 1928 la Paris ca teza principala de doctorat in litere la Sorbona, a fost bine primita de critica de specialitate, atat in Franta (unde ea putea fi controlata de aproape), cat si in Germania (fiind vorba de Hegel), precum si de critica din alte tari, inclusiv de cea de la noi.
Reproduc mai jos, alese dintre multe altele, cateva dintre judecatile pronuntate asupra acestei carti al carei autor a incercat sa interpreteze dintr-o perspectiva noua o conceptie fi losofica raspandita in critica literara si in estetica pe o vasta arie a culturii europene. Interpretarea aceasta a fost apoi In genere acceptata in literatura de specialitate. Iata de ce am crezut ca este echitabil si util ca aceasta carte, scrisa de un roman, sa vada lumina tiparului si-n limba noastra si astfel sa se integreze in patrimoniul filosofic al culturii poporului roman.
Nr. de pagini : 390
Anul aparitiei : 2013