Descriere - Opera literara ca dialog si relatie
Lucrarea propune perspective teoretice moderne de evaluare, interpretare si analiza a textului literar; criteriul de alegere a modelelor critice porneste de la ideea ca, sub influenta dialogismului, in perioada contemporana s-a afirmat o traditie culturala care a dictat o serie de programe de cercetare stiintifica in toate sferele umaniste, adica o paradigma dialogica. Dialogica, imagologia, sociocritica, critica orientata catre cititor si ergocritica vizeaza operele literare moderne, complexe si stratificate, care reprezinta o existenta si o lume cu personalitati in dialog, cu lucruri in relatie si cu sisteme in legatura.
Exercitiile critice din final sunt menite sa intregeasca demersul. Partea practica a fost conceputa in jurul unui singur autor – Mircea Eliade – al operelor lui (se da preferinta romanului, gen prin excelenta ideologic), care ne ajuta sa-l punem in evidenta pe Celalalt, sa abordam tema indianismului, sa cunoastem orientul, sa urmarim raporturile interculturale si alte cateva aspecte prin prisma modelelor de critica teoretizate.
Lucrarea impune un discurs multiform – speculativ, analitic, metodologic, terminologic, critic si, nu in ultimul rand, didactic –, care ar putea fi util cercetatorilor stiintifici, criticilor, teoreticienilor si istoricilor literari, cadrelor didactice universitare si tuturor celor care vor gasi aici o explicatie sau un pretext de continuare a temei dialogului.