Descriere - O istorie morala a politicilor monetare si fiscale
Politicile monetare si fiscale sunt o reflectare, in plan macroeconomic, a mentalitatilor specifice fiecarei epoci. Or, mentalitatile se schimba in functie de evolutiile tehnologice, politice si sociale. Volumul de fata isi propune sa ofere cititorului o sinteza a tuturor acestor evolutii in ultimii 150 de ani.
Scrisa intr-un limbaj accesibil publicului nespecialist, aceasta carte poate fi citita, cu egal interes, de economisti, istorici sau sociologi. Ea arata modul in care evolutiile (si involutiile) din domeniul moralitatii si-au pus amprenta asupra modului in care sunt concepute, formulate si implementate politicile macroeconomice.
Prefata cartii este semnata de Prof. univ. dr. Emilian M. Dobrescu, membru al Academiei Oamenilor de ?tiinta din Romania.
O lucrare exceptionala, care reuseste sa sintetizeze 150 de ani de istorie economica, in care morala in continua schimbare a influentat radical politicile monetare si fiscale. Valentin Lazea realizeaza o condensare fantastica a unei istorii indelungate a evolutiei modului de gandire a decidentilor si a omului de rand, bazandu-se si pe lucrarile realizate de cele mai luminate minti ale ultimului secol. Parcurgerea captivanta a cartii iti da senzatia ca ai citit numeroase tratate de istorie si de economie in acelasi timp, oferind raspunsuri la multe intrebari din domeniul politicilor monetare si fiscale privite dintr-un unghi neexplorat pana acum – cel al moralitatii. - Dr. Lucian C. Anghel, fost presedinte al Bursei de Valori Bucuresti
Un economist in cautarea reperelor morale intr-o lume care pare ca le-a pierdut. Aceasta este miza acestui scurt volum in care Valentin Lazea face incursiuni in istoria economica si financiar-monetara a ultimelor doua secole, pentru a intelege modul in care viata economica s-a schimbat pe masura ce valorile etice absolute predicate de Kant au ajuns sa fie total relativizate in societatea de consum hedonista care domina astazi. Argumentele aduse in discutie pentru a explica aceasta evolutie sunt surprinzator de variate, de la evenimente politice si sociale majore la curente de gandire filosofice si mode sociale, de la descoperiri stiintifice si inventii tehnologice la analize succinte ale unor momente definitorii pentru politicile monetare si fiscale din diverse perioade, nelipsind nici referinte ocazionale la credinte si idei religioase. O carte interesanta atat prin ceea ce spune despre lume, cat si prin ceea ce dezvaluie despre convingerile autorului sau. - Dr. Aurelian Dochia