Descriere - Ne vedem in august
[AUTORI_CLASICI]
Ne vedem in august este un roman scris de GABRIEL GARCIA MARQUEZ care inca nu a vazut lumina tiparului si pastrat de familia autorului pana acum, cand se implinesc 10 de ani de la moartea sa. In limba romana , el va aparea tradus din limba spaniola de doamna TUDORA SANDRU-MEHEDINTI.
Ne vedem in august este un roman scurt, editat de Cristo bal Pera (editor si pentru antologia din opera jurnalistica a lui Gabriel Garci a Marquez, Scandalul secolului) si va fi prefatat de doua texte scurte: unul scris de editor, iar celalalt de Rodrigo si Gonzalo Garcia Barcha, fiii autorului.
Romanul Ne vedem in august reda povestea unei femei de varsta mijlocie care are o noua aventura amoroasa in luna august a fiecarui an, cand calatoreste pe insula unde este ingropata mama ei. Romanul este un minunat imn inchinat libertatii dragostei, o explorare a psihologiei feminine, indeosebi a feminitatii, a sexualitatii, a dorintei. Eroina acestui roman descopera posibilitatea de a nu fi ingradita de conventii sociale si familiale, de a se rega si pe sine.
Cartea cuprinde o serie de variatii mult indragite de autor pe tema libertatii si a dorintei, fiind, in acelasi timp, si un imn al libertatii, si un omagiu adus feminitatii si subiectelor, o reflectie asupra misterului iubirii si a regretelor.
Intriga povesteste viata Anei Magdalena Bach, o femeie in varsta de aproape cincizeci de ani, cu treizeci de ani de casatorie satisfacatoare. Ea face o calatorie in fiecare an, pe 16 august, catre o insula din Caraibe unde este inmormantata mama ei.
Feribotul, taxiul, o gramada de gladiole si hotelul: acest ritual exercita asupra ei o invitatie irezistibila de a se transforma - o data pe an - intr-o alta femeie, de a-si explora propria senzualitate si de a sonda frica tacuta care ii curge in inima.
Asadar, o eterna intoarcere, dar de fiecare data ceva diferit. Timpul ciclic - timpul reintoarcerii si al ritualului - este, de altfel, specific intregii opere a lui Garcia Marquez.
Ca in alte carti ale lui Garcia Marquez, si in Ne vedem in august exista o situatie mentala pe care autorul o numeste soliedad. O singuratate personala, dar si colectiva. In cele cinci povestiri ale cartii, Ana Magdalena Bach pare sa se regaseasca, paradoxal, tocmai prin ritualul solitar al calatoriei.
O aventura amoroasa ii schimba existenta: din acel moment se va intoarce pe insula in fiecare august sperand, dar, totodata, temandu-se sa experimenteze alta stare de singuratate.
Volumul, de fapt, incheie in mod ideal ciclul de romane despre dragoste care a inceput in 1985 cu Dragostea in vremea holerei si a continuat in 1992 cu Despre dragoste si alti demoni.
Un roman emotionant, revelatia literara a anului 2024.