Secolul al XIX-lea a fost cel al afirmarii Romaniei pe plan european, cand ?ara Romaneasca si Moldova s-au unit, iar independenta a fost obtinuta in urma razboiului din perioada 1877–1878. Totusi, care au fost premisele acestor realizari?
Dupa 1840, generatii de intelectuali romani au plecat sa studieze la Paris, unde au intrat in contact cu marile personalitati politice ale vremii, dar si cu noile curente care au maturat Europa de la caderea lui Napoleon pana la valul revolutionar al Primaverii popoarelor din 1848. Totodata, tinerii din cele doua Principate au patruns si in mediile masonice, fiind influentati de aceasta puternica miscare a vremii.
Peste toate acestea, hotararea si simpatia imparatului Napoleon al III-lea fata de cauza romanilor de ambele parti ale Milcovului a contribuit la realizarea marilor deziderate: unirea sub acelasi stindard, crearea si modernizarea Romaniei.
Din aceasta carte-eveniment aflam cum s-a realizat Unirea Principatelor, precum si modul in care intelectualii romani si francezi, membri ai lojilor masonice, au influentat dezvoltarea ulterioara a tarii.
"A cunoaste Romania inseamna a descoperi ca unirea celor doua Principate Dunarene, ?ara Romaneasca si Moldova, a avut loc, cu mare dificultate, abia in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, printr-un proces in care Franta a fost profund implicata.” GUY BARAT, presedintele asociatiei Saint-Leu Terre d'Empire
"Prin explorarea meticuloasa a subiectului nostru, se poate vedea ca lucrarea intitulata Napoleon al III-lea si Romania constituie un aport esential ce lanseaza o lumina revelatoare asupra unei perioade de importanta cruciala din istoria Romaniei. Aceasta analiza minutioasa exploreaza, de asemenea, implicarea membrilor francmasoneriei in procesul de consolidare a statului national roman modern.” CRISTIAN MO?NEANU, membru corespondent al Comisiei de Istorie a Marii Loji Nationale din Romania