Descriere - Muzica intr-o limba straina
Scotianul Andrew Crumey a descoperit literatura pornind de la fizica si matematica. Dupa ce a absolvit studiile la St. Andrews University, Crumey a parasit Scotia si s-a inscris la un doctorat in fizica la Colegiul Imperial din Anglia. Obtine titlul de doctor, incepe sa lucreze in cercetarea stiintifica si conduce apoi o celebra institutie de asistenta sociala, West London Nightline.
Fidel muncii de cercetare – a continuat-o la Leeds University – Crumey a inceput sa scrie tarziu. Abia in 1994, la doi ani dupa ce s-a mutat in Newcastle-upon-Tyne, i-a aparut romanul de debut, Muzica intr-o limba straina, carte care i-a si adus un important premiu, la acea vreme, Scotland's Saltire Prize, pentru cel mai bun debut al anului. A publicat apoi alte doua romane, fiecare la un an distanta: Pfitz (1995), inclus deja in colectia Cotidianul Literatura si D'Alembert's Principle (1996). Tot atunci a inceput sa colaboreze cu texte critice la publicatia Scotland on Sunday.
Succesul si recunoasterea au venit insa abia dupa ce in Anglia a inceput sa se discute despre el, iar romanul cu care a intrat in 2000 in atentia Albionului este Mr. Mee, carte care i-a adus si o importanta distinctie, Arts Council Writer's Award. Cu Mobius Dick (2004) repeta succesul obtinut cu patru ani in urma si cartea ii va aduce nu numai recunoasterea criticilor, ci si popularitate. Ultimul sau roman, lansat in 2008, este Sputnik Caledonia.
Sedus de complexitatea acestui roman de debut, Jonathan Coe scria, intr-o cronica publicata in The Guardian, ca Andrew Crumey pare sa mearga mai degraba pe urmele lui Milan Kundera sau Georges Perec decat pe linia realistilor anglo-saxoni. Romanul a strans, de altfel, un dosar consistent de cronici, aparute in publicatii respectabile si toate au insistat asupra modului extrem de ingenios in care Crumey a construit o poveste-fagure, stratificata, imposibil de anticipat si completa la toate nivelurile. Thriller proiectat intr-o lume a viitorului, poveste de dragoste si meditatie despre libertate si alegere, Muzica intr-o limba straina e toate acestea laolalta si, in plus, un joc cu modurile in care se poate spune o poveste.
240 pagini
Anul aparitiei:2009