Descriere - Muzeul capitularii neconditionate
Dubravka Ugresic (n. 1949) este una dintre cele mai importante scriitoare contemporane din Europa Centrala si de Est. In 1993 a parasit Croatia din motive politice, emigrand la Berlin, apoi in Statele Unite si stabilindu-se in cele din urma la Amsterdam.
Cartile ei, traduse in peste cincisprezece limbi, se bucura de o larga apreciere internationala si au fost distinse cu numeroase premii, printre care: premiile Gjalski si NIN, Croatia, Prix Européen de l'Essai Charles Veillon, Zürich, 1996, Verzetsprijs, Olanda, 1997, Stichting Kunstenaarsverzet 1942-45,
Amsterdam, 1997, SWF-Bestenliste Literaturpreis, Germania, 1998, Osterreichischen Staatspreis für Europäische Literatur, Austria, 1999, Felix Meritis Foundation Prize, Amsterdam, 1999, Heinrich Mann
Prize (acordat de Academia de Arta din Berlin), 2000, Premio Feronia-Citta di Fiano (printre ai carui detinatori se numara J.M. Coetzee, Günther Grass, Ismail Kadare, Gao Xingjian, Michel Butor), Italia, 2004. Ultimul ei roman a obtinut primul premiu PEN Writers in Translation (2005); a fost nominalizata recent la Booker International.
A mai scris: Stefica Cvek in tumultul vietii (Stefica Cvek u raljama zivota, roman, 1981), In voia fluxului constiintei (Forsiranje romana reke, roman, 1988), Fictionar american (Americki fikcionar, eseuri, 1993), Cultura minciunii (Kultura lazi, eseuri, 1996), Va multumim ca nu cititi (Zabranjeno citanje, eseuri, 2000), Ministerul durerii (Ministarstvo boli, roman, 2005).
DESPRE CARTE:
Inca de la debut, Dubravka Ugresic a fost considerata una dintre cele mai originale voci ale literaturii contemporane, caracterizata printr-o pronuntata dimensiune ludica si stapanirea unui vast repertoriu de tehnici narative. Muzeul capitularii neconditionate - titlu care face trimitere la numele unui muzeu berlinez - este construit sub forma unui colaj de fragmente cu subiecte dintre cele mai diverse, de la fotografii de familie la retete culinare, de la monumente la personaje memorabile schitate din cateva trasaturi rapide, de la rememorarea atmosferei magice a copilariei la descrierea unui prezent bantuit de spectrul violentei si al ratacirii. Aceste notatii sumare, aparent lipsite de legatura, se imbina pe parcursul lecturii in modalitati diverse si mereu schimbatoare, asemenea jocurilor de forme si culori dintr-un caleidoscop.
APRECIERI CRITICE:
In durerea si indignarea ei, Dubravka Ugresic vorbeste in numele multor persoane, despre multe experiente. Este o scriitoare care trebuie urmarita. O scriitoare care trebuie iubita.
Susan Sontag
Acest uluitor roman merita mai mult decat o singura lectura...
The Review of Contemporary Fiction
[Dubravka] Ugresic trebuie inclusa in randul acelora pe care Jacques Maritain ii numea visatori ai adevarului; ne poarta cu ea intr-un vis.
The New York Times
Ne aflam in fata unui roman simplu si sofisticat totodata, plin de concretete, de viata, tesand in filigran, printr-o retea de trimiteri culturale (Viktor Sklovski, Nabokov, Brodski, Isaac Babel, Susan Sontag, Christian Boltanski etc.), un intreg model cultural, o intreaga ideologie de scriitor.
Simona Popescu (din postfata la editia romaneasca)
ISBN: 973-568-985-5
Format: 11x19
Numar pagini: 320
Anul aparitiei: 2005