Descriere - Monahul sau Faptuitorul (Praktikos)
Cele 100 de ,,capitole" ale avvei Evagrie Ponticul ( 399) care au circulat sub titlurile Monahul sau Faptuitorul (Praktikos) sunt un faimos manual de viata duhovniceasca, unic in felul sau in toata traditia patristica. Ele reusesc performanta de a concentra in formule memorabile si de a sistematiza riguros, dar viu, aspectele practice ale experientei primelor generatii ale parintilor desertului egiptean de care da marturie si Patericul. Fiecare din ele e o nestemata cu multiple fatete. Alaturi de prologul despre semnificatiile vesmantului monahal, cele o suta de ,,teze practice" evagriene alcatuiesc un ansamblu unitar, subtil articulat.
In centrul lor se afla prima analiza a psihologiei ascetice a sufletului bolnav de opt patimi fundamentale, urmata de remediile vindecarii lor printr-o subtila terapie ascetica. Toate sunt explicate cu o bogatie de pasaje similare din scrierile evagriene de parintele schimarhimandrit Gabriel Bunge, care si-a dedicat toata viata cunoasterii si interpretarii gandirii ascetico-mistice a marelui scriitor duhovnicesc al Egiptului monahal din veacul IV.
In ultima instanta in capitolele practice evagriene e intelepciunea de viata a primilor crestini, pe care monahii isi doreau sa o prelungeasca, sa o adanceasca si intensifice. Intrucat monahul nu voia sa fie decat crestinul care, sub semnul Crucii si in puterea Duhului, asuma etic-ascetic riguros viata in Hristos Cel rastignit si inviat, primita la Botez, programul sau de conduita practica a fost si este in toate timpurile un reper duhovnicesc indispensabil pentru orice crestin doritor de desavarsirea vietii in Hristos.
Lectura capitolele practice evagriene propusa in volumul de fata de parintele Gabriel Bunge e un ghid sigur si extrem de util pentru toti cei care, pasionati de teme duhovnicesti, vor sa descopere si sa desavarseasca monahul din sufletul lor.
Cuprins
Introducere
A. Autorul si opera sa
1. Evagrie Ponticul: ucenicul Capadocienilor si al Parintilor pustiei
2. Opera: cele o suta de capitole ale Praktikos-ului
B. Invatatura: ,,calea imparateasca si desavarsita"
1. Sufletul si ,,partile" lui
2. Faptuirea (praktike) drept ,,cale"
3. ,,Metoda" ca ,,urmare"
4. Faptuirea (praktike) ca ,,metoda duhovniceasca"
5. ,,Calea" si piedicile ei
6. Curatirea ca vindecare
7. ,,Caile Domnului" si ,,caile lui Dumnezeu"
C. Comentariul de fata
1. Caracter si sensul unei structuri pe ,,capitole"
2. Folosirea Scripturii in Praktikos
*
Monahul sau Faptuitorul
(Praktikos)
Prolog: Catre Anatolius
Cap. 1-5: Principii
Cap. 6-14: Despre cele opt ganduri
Cap. 15-33: Impotriva celor opt ganduri
Cap. 34-39: Despre patimi
Cap. 40-53: Sfaturi
Cap. 54-56: Despre ce se intampla in somn
Cap. 57-62: Despre starea care e vecina cu nepatimirea
Cap. 63-70: Despre semnele nepatimirii
Cap. 71-90: Consideratii practice
Cap. 91-100: Ziceri ale sfintilor monahi
Epilog
*
Prescurtari si bibliografie