Descriere - Monahismul bizantin
Pentru multi cititori romani Maciej Bielawski, fostul presedinte al Insitutului monastic Sfantul Anselm din Roma, este cunoscut prin lucrarea sa de doctorat "Parintele Dumitru Staniloae, o viziune filocalica despre lume", lucrare de referinta pentru introducerea in studiul gandirii parintelui Dumitru Staniloae. La sfarsitul anului 2007 editura Galaxia Gutenberg propunea in limba romana o alta opera a autorului polonez: Monahismul bizantin.
Noua scriere a lui Maciej Bielawski nu isi mai propune sa redescopere in mod coerent si unitar radacinile gandirii unei singure persoane, ci dimpotriva incearca sa creioneze punctelor cheie care ar putea descrie viata pe care au trait-o atatia monahi din Imperiul Bizantin. Fiind constient de vastitatea temei pe care si-o propune spre studiu, atat din punct de vedere geografic sau istorico-temporar cat si a influentei sale in vita Biserici si a societatii, autorul sintetizeaza in primul capitol opt concepte ce caracterizeaza monahismul Bizantin, concepte pe care le va dezvolta pe parcursul lucrarii.
Analizele unor elemente specifice ale monahismului bizantin ii permit autorului diferite paralele cu monahismul care se dezvolta in Occidentul crestin. Paralele acestea il atentioneaza pe cititor de diferentele de mentalitatea care exista intre Rasarit si Apus, chiar daca in amandoua traditiile monastice se regasesc elementele comune cum ar fi existenta unor "Sfinti Munti”.
Pe parcursul lucrarii autorul polonez puncteaza diferte elemente care marcheaza istoria monahismul din rasaritul crestin pana in zilele noastre si care ne par straine mentalitatii de azi intrigandu-ne. Un exemplu putem gasi in acest sens in cel de al treilea capitol, Origini monastice de la Muntele Athos, unde cu multa reverenta ridica valul misterului legat de interdictia persoanelor si a animalelor de parte feminina pe Sfantul Muntele.
Poate ca multi s-ar fi asteptat ca o astfel de tema sa fie abordata intr-un mod mult mai exhaustiv si nu doar in ceva mai mult de o suta de pagini. Lucrarea de fata insa nu se vrea a fi un studiu complet sau un manual sintetic al monahimsului bizantin, chiar daca cel putin pentru moment umple o astfel de lacuna, ci doreste sa fie un punct de plecare in care se regasesc indicate locurile, personajele, textele si tematicile care constituie liniile principale ale monahismului bizantin. Bibliografia de la sfarsitul lucrarii poate fi o buna baza spre un studiu mai articulat, multe dintre titlurile enumerate existand si in versiune romaneasca.
Si de acesta data Maciej Bielawki se face emisarul Occidentul care stie sa recepteze pozitiv lumina ce vine din Rasarit, Orientalem lumen, punandu-i in valoare acele elementele care ii redau trasaturile cele mai fine.