Descriere - Momente din istoria moderna si contemporana a chirurgiei in Craiova
50 de ani de invatamant medical universitar 1970 - 2020
Istoriografia medicinei romanesti este bogata in informatii consemnate in literatura de specialitate atat in ansamblul sau, cat si pe domenii de activitate. Mai mult, marile centre medicale universitare si-au alcatuit monografii proprii. Ultimul deceniu al secolului XX si primul al secolului XXI au fost marcate de aparitia unor excelente lucrari cu caracter enciclopedic despre aceasta istorie fabuloasa a medicinei, respectiv chirurgiei din tara noastra in epoca moderna si contemporana.
Stimulati de toate acestea, dar mai ales de faptul ca invatamantul medical universitar in Craiova aniverseaza in anul 2020 - 50 DE ANI de activitate, sub imboldul ACADEMIEI DE STIINTE MEDICALE din Romania si initiativa prof. dr. TUDOREL CIUREA - primul rector al U.M.F. Craiova, care ne-a onorat cu dificila misiune de a marca acest eveniment de importanta istorica, cu responsabilitatea editarii unei monografii omagiale a inceputurilor si evolutiei medicinei moderne stiintifice si contemporane in Craiova.
Pentru chirurgia generala a pacientului adult, aceasta responsabilitate a fost transmisa prof. dr. GHELASE NEACSU FANE si prof. dr. SABETAY CORNELIU pentru chirurgie pediatrica. Primul dintre noi fiind cadru didactic inca din prima zi a infiintarii facultatii de medicina, si al doilea cunoscatori directi ai realitatii medicale universitare craiovene, a celor 50 de ani de existenta, dar si al celei preuniversitare, iar al treilea autor prin contributii documentare.
Cartea nu este o lucrare de istorie profesionala, care sa urmareasca rigorile si criteriile specialistilor in domeniu, ci, mai concret, este o redare cronologica a evenimentelor reale petrecute in domeniul nostru de activitate.
Continutul sau are ca sursa de inspiratie literatura despre medicina craioveana si, in special, din domeniul chirurgiei, despre medicii olteni, oameni educati aici, cu studii medicale in strainatate si capitala tarii. Ei se afla printre fondatorii medicinei moderne - stiintifice nationale si a invatamantului universitar. Aici intalnim chirurgii: C.D. SEVEREANU, D. GEROTA, AMZA JIANU, IANCU JIANU, C. ANGELESCU, V. GOMOIU, T. NASTA s.a.
Multe informatii sunt culese din excelenta monografie, 35 DE ANI DEINVATAMANT MEDICAL SUPERIOR CRAIOVEAN (1970 - 2005) elaborata sub coordonarea T. CIUREA si M. CARAGEA. Altele sunt fapte si momente reale vazute, traite si povestite cu onestitate de primul dintre autori, dupa 50 de ani de activitate si prezenta in invatamantul medical universitar craiovean. O contributie importanta si-a adus-o la verificarea si confirmarea unor momente si evolutii nestiute din trecut sau vremurile mai recente, fostii si actualii sefi de clinica de chirurgie generala sau din alte specialitati chirurgicale. (11)
Cum este si firesc, cartea incepe, dupa acest cuvant introductiv, cu o prezentare sintetica a istoriei orasului Craiova de la o localitate straveche, rurala cu radacini in antichitate, existenta pe vremea lui Decebal si Traian, la o evolutie si trecut grandios, cu identitate, si drum propriu in istoria Romaniei.
Autori: Fane Ghelase, Corneliu Sabetay, Mugurel Stefan Chelase