Descriere - Molimele care au schimbat istoria. Pandemiile, de la moartea neagra la COVID-19 si dupa
De la Moartea Neagra la COVID-19, pandemiile au modelat si remodelat societatea umana.
Stiinta si istoria ne pot oferi o perspectiva asupra a doua intrebari de o importanta capitala: "De ce mai avem pandemii?" si "Cum le putem supravietui?"
Pandemiile au fost cu noi de cand Homo sapiens a aparut pe Pamant acum aproape 300 000 de ani. 40% din genele noastre sunt facute din ADN viral. Cu toate acestea, ramanem vulnerabili. Astazi ne confruntam cu o noua pandemie: cea provocata de SARS-CoV-2, coronavirusul care a aparut in China si care, in decurs de patru luni, s-a raspandit in toate tarile lumii.
Datorita progreselor in biologia moleculara si noilor instrumente de cercetare, ne aflam, de asemenea, in mijlocul unei epoci de aur a intelegerii cand vine vorba de cei mai mici dusmani ai nostri. Tehnologia ADN-ului rescrie istoria, rezolva disputele care au persistat de zeci de ani si ne ofera perspective cruciale care ne pot proteja viitorul.
Dr. John Froude, specialist in boli infectioase, a lucrat pe patru continente mai mult de 50 de ani, tratand pacientii de boli aparute cu secole in urma si care nu ne-au parasit niciodata (cum ar fi malaria si holera) si luptand cu noile amenintari (cum ar fi SIDA si COVID-19) pe masura ce acestea apar. In Molimele care au schimbat istoria, el ofera o relatare captivanta, oportuna si utila a pandemiilor care ne-au determinat evolutia si ne-au modelat istoria.
Aceasta carte descrie 11 boli infectioase care au osandit omenirea, plus pandemia pe care o traim, COVID-19. Dintre cele 12 exista o relatare despre gripa spaniola, care a izbucnit cu putin peste un secol in urma, numita Mama Tuturor Pandemiilor. Pe parcursul acestei sute de ani, cunostintele noastre despre virusuri, bacterii, protiste, epidemiologie, imunitate, evolutie, genetica si medicina au crescut intr-un ritm fenomenal. De asemenea, stim prea bine ca o molima este mult mai mult decat o descriere clinica dintr-un manual de boli infectioase. O molima vine cu consecinte sociologice, financiare, nationale si politice.
Scopul cartii de fata este acela de a face lumina asupra a ceea ce ne loveste: Care este relatia noastra biologica precisa cu microbii? De ce exista molime? Cum sunt si cum trebuie reevaluate pe masura ce dobandim noi cunostinte? In cele din urma, desi acum intelegem mai bine decat oricand molimele, continuam sa contribuim la virulenta si persistenta lor prin calaretii apocaliptici si grajdul lor mare plin de ponei. In satul global care a devenit lumea, cum vom preveni, trata si controla molimele viitorului?
Caci acestea nu vor conteni sa apara.
JOHN FROUDE s-a nascut in Sussex, pe coasta de sud a Angliei, si a studiat la ?coala Medicala a Spitalului Guy al Universitatii din Londra. A lucrat in Anglia, Nigeria, Uganda, Zimbabwe, Arabia Saudita si Oman, inainte de a se stabili in New York, in timpul epidemiei de SIDA. A lucrat la Universitatea din New York zece ani. In prezent, el petrece sase luni pe an in Woodstock si New York, unde practica medicina studiind bolile infectioase, si sase luni pe an in Worthing, Sussex, unde scrie.