Descriere - Moartea in ungherele linistite ale vietii
In acest roman, Oliver Bottini leaga insingurarea omului de lacomie si setea de putere. Dar un singur lucru pare salvator – credinta in ceva bun si in umanitate. Tensiunea dintre acesti poli este cea care face ca acest roman politist sa fie citit cu sufletul la gura.
Oliver Bottini ridica decorul din Banat la rang de personaj, locul de bastina al unora dintre emigrantii romani. Conditiile atent cercetate, cu reminiscente din epoca ceausista, par initial destul de fragile, dar intrigile isi dezvolta propriul farmec.
Inspectorul Ioan Cozma este membru in vechea garda a Politiei Romane si urmeaza sa se pensioneze. Si-a trait cea mai mare parte a vietii sub dictatura lui Ceausescu. Dar Cozma vorbeste germana si este cunoscut drept bun diplomat, astfel i se atribuie uciderea tinerei nemtoaice Lisa Marthen. Investigatiile sunt complicate, Lisa fiind fiica unui mare fermier german din zona Banatului. Se pare ca unii fermieri au mainile mult mai murdare.
Liebling, un sat din Banat, reflecta exact regiunea din care numerosi germani au emigrat in Germania de Vest in anii 1980. In regiune se cauta terenuri agricole. Companiile imobiliare straine speculeaza ca preturile vor continua sa creasca, iar sauditii investesc sume fabuloase pentru a fi mai putin dependenti de importurile de alimente. In cele din urma, perdantii sunt milioane de mici fermieri locali care sunt inselati pentru pamantul lor, nemaifiind folositi ca muncitori. Dupa 1989, concentrarea agriculturii in patria est-germana a lui Jörg Marthen (investitor german originar din Banat, cu doar cateva companii agricole subventionate de UE) actioneaza ca un model de dezvoltare in aceste locuri.
Chiar inainte ca Ioan Cozma sa obtina probe si sa intervieveze martori, Oliver Bottini ofera o perspectiva asupra conditiilor de viata din sudul Timisoarei din diferite perspective. Investigatiile lui Cozma il duc la Prenzlin, orasul natal al lui Jörg Marthen, unde trebuie sa se ocupe de fantomele propriului sau trecut.
Personajele din roman sunt fictive. Eventualele asemanari cu persoane in viata sau disparute sunt intamplatoare si neintentionate. Acelasi lucru este valabil si pentru firmele Flying Banat, JM Romania, Rothauser Gruppe Immobilien, respectiv Agrar (ROGA) si Tayma Group/Tayma Cereals, precum si pentru satele fictive Coruia si Prenzlin.