Descriere - Mituri, arhetipuri si simboluri in transumanism
Aflata la intersectia mai multor zone stiintifice, transumanismul devine una dintre marile provocari ale contemporaneitatii. Prin insusi subiectul abordat si mai ales prin prizma tratarii interdisciplinare a acestuia, cartea marcheaza in literatura stiintifica o noua preocupare stiintifica in care medicina, filosofia, sociologia, teologia morala si principiile de etica cauta sensuri si dileme cu privire la tendintele actuale prin care insusi omul isi propune propria sa transcendere.
Pentru literatura stiintifica romaneasca, o carte despre transumanism este o dimensiune prea putin explorata. In mod evident, problema tehnologiei si toate efectele tehnice dar si sociale care deriva din aceasta devin realitati usor de observat, insa, tratarea transumanista a acestor noi realitati este, in general, slab reprezentata in studiile stiintifice nationale.
Dilema tehnologiei apare atunci cand autonomia sau controlul uman isi pierd reperele. Ideea comunicarii cu roboti poate fi fascinanta, insa pretentia ideii de egalitate, de transfer emotional sau de constiinta "downloadata” activeaza in stiintele sociale dilema functionalitatii, cea a moralei sau a echitatii. Astfel, inca de la inceputul cartii, Loredana Terec-Vlad evidentiaza opinia filosofului Fereidoun M. Esfandiary care, anticipand cu mai bine de jumatate de secol efectele revolutiei tehnice, preciza faptul ca tehnologia va accelera nu doar dezvoltarea, ci si ordinea sociala si normele sale.