Descriere - Misteriile din Eleusis. Originea, ritualul si ceremoniile sacre ale celui mai raspandit cult de initiere din Grecia antica
Simpla rostire a numelui Eleusis este de ajuns pentru a destepta mii de idei confuze in mintile multor oameni si a crea o seductie persistenta care, in cele din urma, ar putea fi un indemn la un studiu serios al Greciei antice. Unele controverse, in special de ordin religios, referitoare la o influenta - cu totul ipotetica - pe care cultul de la Eleusis ar fi putut sa o exercite asupra crestinismului in formare, constituie un factor important care a reaprins interesul contemporanilor pentru religiile de misterii.
Asadar, raspunzand tendintei actuale, vom cauta sa prezentam, la obiect si limpede - pe cat ne va sta in putinta, caci pasim intr?o zona cetoasa, - in ce consta fondul acestei faimoase religii. Pentru aceasta ne vom referi pe larg la originea sa, la natura sa si la ceremoniile si ritualurile de initiere care se desfasurau in cadrul ei. Eforturile noastre nu se vor indrepta spre o reconstituire pitoreasca si fantezista; scopul nostru este sa trecem dincolo de aparente pentru a vedea ce se ascunde in spatele lor.
Maurice Brillant
*
Misteriile din Eleusis comportau trei grade de initiere: Micile Misterii (care constituiau niste ceremonii preliminare); Marile Misterii (sau telete, care inseamna a face perfect); epopteia (gradul cel mai inalt). La randul ei, initierea telete poate fi divizata in trei faze: dromena (lucruri facute), legomena (lucruri spuse) si deknymena (lucruri aratate). Theo Smyrnaios descrie aceste stadii de initiere ca pe un proces de intelegere filosofica in cinci pasi: 1) purificare initiala; 2) comuniune mistica; 3) epopteia: revelarea obiectelor sacre si transmiterea telete; 4) incununarea cu ghirlande ca un simbol ale initierii in misterii; 5) starea de beatitudine ce rezulta din comuniunea cu Zeul.
(G. E. Mylonas, Eleusis and the Eleusinian Mysteries)
*
Dintre numeroasele institutii minunate si cu adevarat divine pe care le?au creat atenienii vostri si care au imbogatit viata omeneasca, niciuna nu este mai buna, dupa parerea mea, decat aceste misterii. Caci cu ajutorul lor am scapat de modul nostru de viata barbar si salbatic si am fost educati si adusi la o stare rafinata de civilizatie; si nu intamplator riturile sunt numite initieri, caci intr?adevar prin ele am invatat inceputurile vietii si am dobandit nu numai puterea de a trai fericiti, ci si pe aceea de a muri cu o speranta mai buna.
(Cicero, Legi II, xiv, 36)
*
Alaturi de rolul central pe care Misteriile din Eleusis l?au jucat in istoria religiozitatii grecesti, ele au adus, indirect, o contributie semnificativa la istoria culturii europene si in special la interpretarile secretului initiatic. Prestigiul sau unic a sfarsit prin a face din Eleusis un simbol al religiozitatii pagane.
(Mircea Eliade - Istoria credintelor si ideilor religioase, vol.I)
CUPRINS
CUVANT INAINTE 7
CAPITOLUL I
SPLENDOAREA EXTERIOARA SI PRINCIPIUL ASCUNS 13
Legenda si arta - Stralucirea sanctuarului de la Eleusis - Ce se poate ascunde sub aparentele frumoase - Cum trebuie studiata o religie primitiva - Ipoteze etnologice si originea agrara a religiei - Grecii de odinioara. Misteriile din Eleusis si celelalte misterii din Grecia
CAPITOLUL II
MICILE MISTERII DIN AGRA. MARILE MISTERII: PARTEA NESECRETA 63
Pregatirea candidatilor pentru initiere si riturile din Agra - Prima procesiune cu obiecte sacre - Ceremoniile din Atena - Cursa pe mare si sacrificarea unui porc - Marea procesiune si readucerea obiectelor sacre la Eleusis - Urme ale religiei primitive ce au supravietuit in diversele ceremonii.
CAPITOLUL III
PARTEA SECRETA A MISTERIILOR 85
Ceremonia bautului de cyceon - Cele doua elemente componente ale misteriilor: religia agrara; religia despre viata de dincolo de moarte - Dramele liturgice: rapirea lui Kore; casatoria sacra dintre Zeus si Demeter - Doua grade de initiere si doua ceremonii nocturne: mystii si epoptii - Un ghid calauzitor in lumea de dincolo - Influenta egipteana si influenta orfica
CAPITOLUL IV
DIVINITATILE DIN ELEUSIS SI ORIGINEA LOR 121
Demeter si stravechiul Spirit al Pamantului sau Recolta. - Originea Demetrei nu este egipteana - Lamuriri ce rezulta din unele sarbatori ce ii erau consacrate Demetrei. Thesmoforiile - Demeter Persefona, fiica lui Demeter si evolutia ei - Alte divinitati: Pluton - Eubuleu - Zeul si zeita - Iacchos - Triptolemos - Batrana zeita Deira
CAPITOLUL V
PREOTII SI PREOTESELE DE LA ELEUSIS 159
Triburile din care faceau parte preotii de la Eleusis - Raporturile dintre sacerdoti si triburi pe parcursul diferitelor etape ale religiei eleusiniene.
CAPITOLUL VI
CONCLUZIE 167
Valoarea religioasa a Misteriilor - Spiritul religiei grecesti si cele doua curente din religiile omenirii - Au avut Misteriile din Eleusis vreo influenta asupra cresti-nismului?
ANEXA: Alfred Loisy si religia de misterii 177
Bibliografie selectiva 183