Descriere - Miscarea nationala a romanilor din Transilvania intre 1849-1918. Documente volumul VII/2
Colectia de documente privind miscarea nationala a romanilor din Transilvania, caracterizata de acad. Camil Muresanu "o cronica si o epopee a Risorgimento-ului natiunii moderne”, a ajuns la volumul VII/2. Editorii si-au propus sa continue tematica din volumul VII/1 dedicat Dietei de la Sibiu, prima in care romanii au avut majoritatea reprezentantilor.
Subiecte precum deschiderea inaugurala din 15 iulie 1863, cele 11 proiecte de legi inaintate plenului legislativ, corespondenta de la nivelul cancelariei aulice prin intermediul lui Ferenc Nádasdy (cancelar), Franz von Reichenstein (vicecancelar), si reprezentantii dietali Ladislau Basiliu Popp (viceguvernator), Gustav Groisz (presedintele dietei), rapoarte ale politiei secrete si ale ministerului de externe referitoare la atmosfera generala in care s-a convocat si a functionat Dieta, miscarea petitionara a romanilor impotriva deficientelor administrative, juridice, electorale, activitatea organizatorica a Dietei (validare/invalidare de mandate, regulamente, alegerea presedintelui, vicepresedintilor, comitetelor de specialitate) – s-au abordat deja in editia critica publicata in urma cu patru ani.
Volumul VII/2 insumeaza 264 documente istorice inedite si edite. Materialul a fost selectat din arhive interne (Alba, Arad, Bistrita, Brasov, Cluj, Timis) si din strainatate (Budapesta, Viena), din ziarele epocii, din editii critice de documente, din corespondenta parintelui presei romanesti transilvane (primita si trimisa), George Baritiu. Totodata, in prezentul volum au fost incluse si documente din arhiva protopopiatului ortodox roman Saliste – o sursa complexa si extrem de valoroasa care induce in circuitul stiintific un adevarat tezaur documentar.
Acest volum pune in circuitul stiintific rapoarte, memorii, corespondenta, protocoale, reclamatii, petitii, informari, solicitari, propuneri, manifeste electorale, circulare, redactate in limbile germana, maghiara si romana”.