Descriere - Metoda tehnico-juridica in stiinta dreptului penal
Prin metoda tehnico-juridica se intelege acel sistem (ansamblu sistematic) de reguli, procedee si mijloace de cercetare, special adaptat pentru a servi studiului stiintific al dreptului. Tehnicismul juridic penal este un curent acceptat la scara larga in prezent, data fiind recunoasterea, in sanul stiintei criminale, a stiintei dreptului penal, stiinta eminamente juridica.
Citandu-l pe profesorul Dongoroz, metoda tehnico-juridica se dovedeste a fi cea mai adecvata metoda a stiintei juridice, in genere, intrucat orice alta metoda ar fi de natura a duce la aplicarea binevoitoare a legii, pe criterii pur subiective, imbracate sub forma unor considerente de ordin social, criminogen etc. si ar fi de natura a cadea in arbitrariu, a reintoarce justitia la bunul plac al unor interpreti nelegiuitori.
Este dincolo de orice indoiala ca metoda tehnico-juridica s-a impus la noi, in stiinta dreptului penal, prin autoritatea profesorului Vintila Dongoroz, iar consecintele adoptarii acestei metode se vad in practica judiciara pana in ziua de azi.
De multe ori, chiar fara sa-si dea seama, practicienii se ghideaza in aplicarea legii penale dupa principiile acestei metode, manifestand tendinta de a interpreta dogmatic conceptele de drept penal. Daca profesorul Dongoroz a stabilit, in lucrarea Explicatii teoretice ale Codului penal roman, un anumit continut al unui concept de drept penal, cu greu a acceptat practica judiciara sa se abata in aplicarea legii de la acest continut, primindu-l ca pe o "dogma”. Chiar si atunci cand practica judiciara s-a indepartat de la continutul unui anumit concept al dreptului penal stabilit in Explicatiile teoretice, a fost nevoie de interventia legiuitorului pentru a fixa definitiv aceasta noua orientare, deoarece in practica judiciara se manifesta inca o reticenta de a se abate de la "dogma” existenta. Chiar daca, in prezent, practica judiciara accepta mai usor alte interpretari care se abat de la cea impusa de profesorul Dongoroz, acest lucru se intampla pentru ca, intre timp, in Romania a intrat in vigoare, la data de 1 februarie 2014, un nou Cod penal, care prevede unele concepte noi fata de vechiul Cod penal. Acolo insa unde au fost preluate in intregime texte din vechiul Cod penal, acestea continua sa fie interpretate, in general, in modul trasat in lucrarea de referinta sus-mentionata.
Cristinel Ghigheci
Ioan-Paul Chis
ISBN: 9786062714437
Nr pagini: 240
Format: 145x205 mm
Anul aparitiei: mai. 2020