Colectia TIFF Cinefil este coordonata de Ioan-Pavel Azap si promovata de Festivalul International de Film Transilvania.
Exista lucruri in Arta Actorului la care nu exista raspunsuri general valabile – in primul rand din cauza individualitatii, apoi exista lucruri care au o practica general valabila, ambele extreme rezumandu-se la paradigma "meseriei” – este sau nu este o meserie? Nu stim. Arta Actorului este diferita de Arta Filmului sau de Arta Spectacolului, dar putem vorbi de actorie chiar prin spectrul neprofesionistului (iar exemplele sunt multiple). Bucataria interna a actorului este un subiect de discutat daca vorbim de analiza sau teorie, dar atata timp cat expresia exterioara a Artei Actorului este cea dorita, poate rezulta ca metoda folosita a fost una cu rezultate – asa cum spunea Ion Cojar "orice metoda da rezultate, este o metoda”.
Dialogurile din aceasta carte sunt dialoguri cu profesionisti, sunt dialoguri venite din studiu sau cursuri, sunt dialoguri menite sa ridice intrebari, nu sa ofere raspunsuri si, mai ales, sa arate trei metode diferite (si paradoxal asemanatoare) de abordare a acestui domeniu – fiecare in relatie proprie cu sine, cu ganduri sau intrebari aplicate, cu tendinte si impresii formate din experienta.
In speranta unei lecturi line, in speranta unei lecturi placute, mentionez doar (de la inceput) ca nu este o carte care se adreseaza doar specialistilor, ci tuturor celor care incearca sa micsoreze distanta dintre sine si sine, tuturor care au intrebari despre sine si cum functioneaza mastile noastre de actori in raport cu aproapele sau cu societatea. (Emanuel PARVU)
Cuprins
Cuvant-inainte
Metafizica si concret in arta actorului cu ADRIAN TITIENI
Metafizica si concret in arta actorului cu ANDI VASLUIANU
Dezbatere si concret – despre actorie cu RUXANDRA GHI?ESCU (alaturi de studentii de la Master Actorie de film ? SORIN MIRON, IRINA ARTENII, BOGDAN TULBURE, CATALINA ROMANE?, VLAD BRUMARU) alaturi de Adrian Titieni, Daniela Vitcu si Radu Niculescu.
EMANUEL PARVU s-a nascut la 12 februarie 1979 in Bucuresti. A absolvit UNATC – Facultatea de Teatru, la clasa prof. univ. dr. Gelu Colceag, fiind nominalizat la Premiile UNITER pentru debut, imediat dupa terminarea facultatii, pentru spectacolul Sectorul S, la care a semnat textul si regia, avand si unul dintre rolurile principale. A urmat o carte cu acelasi nume, publicata la Editura Muzeul Literaturii Romane, dupa care s-au montat spectacole la diferite teatre din tara. A obtinut titlul de doctor in Teatru, in cadrul aceleiasi universitati, pentru lucrarea Structurile comicului in dramaturgia romaneasca interbelica. In 2022 ii apare, la Editura ?coala Ardeleana, volumul Scurt indrumar de scenaristica si doua exemple, care cuprinde si scenariile filmelor Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor si Totul e foarte departe.
Ca regizor, a montat unsprezece spectacole la teatre din toata tara (Teatrul Mic, Teatrul Metropolis, Teatrul "Sica Alexandrescu” s.a.), multe dintre ele avand la baza texte proprii (O Spovedanie, Poveste din patria noastra).
Dintre cele noua filme regizate (sapte filme de scurtmetraj si doua de lungmetraj), la opt semneaza si scenariul. Filmul de debut (lungmetraj – Meda sau Partea nu prea fericita la lucrurilor – producator: Miruna Berescu) a fost distins cu: Premiul pentru Regie si Premiul pentru Cel mai bun actor (?erban Pavlu) la Festivalul de Film de la Sarajevo; Premiul Opera Prima din partea UCIN; nominalizare la Premiile Gopo la urmatoarele categorii: Cel mai bun film, Cel mai bun actor intr-un rol principal, Cea mai buna imagine, Cel mai bun film de debut.
Al doilea film de lungmetraj (Marocco – producator: Miruna Berescu) si-a inceput parcursul international in selectia oficiala a Festivalului de Film de la San Sebastian, avand premiera in Romania in competitia oficiala a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF 2022).
Totul e foarte departe (scurtmetraj) a fost selectat in peste cincisprezece festivaluri internationale de film, aflandu-se printre cele nouazeci si patru de filme de scurtmetraj eligibile pentru Cel mai bun film de scurtmetraj de la Academy Awards (Oscar).
Ca actor, a jucat in douazeci si sapte de filme (la regizori precum Cristian Mungiu, Constantin Popescu, Adrian Sitaru, Calin Peter Netzer, Dan Chisu s.a.), fiind nominalizat de doua ori la Premiile Gopo si castigand Premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar cu rolul din 5 minute (r. Dan Chisu).
Este cadru didactic la Universitatea "Ovidius” din Constanta – Facultatea de Arte si a facut parte din echipa care a initiat primul program de studii de Master de Actorie de Film din Romania, alaturi de Adrian Titieni, Daniela Vitcu si Radu Niculescu.