Descriere - Melancolie. Versuri si aforisme alese
Antologia de fata care cuprinde o selectie de 60 de poezii precum si 240 de aforisme, ofera pentru prima oara publicului roman o privire de ansamblu asupra operei benniene.
Poeziile sunt prezentate bilingv.
Aforismele, grupate cronologic pe teme, sunt extrase din corespondenta, proza si eseurile sale.
Ioana Orleanu (n. 1964), autoare si traducatoare, a publicat in NZZ, Der Freitag, Die Zeit. Pentru Akzente (Hanser) a prezentat o selectie de poezii recente ale Anei Blandiana.
Mircea Barnaure (n. 1953), dr. med. si autor, a primit in 1994 Premiul pentru literatura al Camerei Federale a Medicilor din Germania.
Amandoi sunt membri ai Asociatiei Scriitorilor Germani.
O umbra pe perete
de ramuri miscate in vantul amiezii,
asta-i destul loc
si pentru ochi
destula participare
la joaca cerului.
Cat de departe mai vrei sa mergi? Refuza-le
noilor impresii
caracterul stringent –
mut sa stai,
sa-ti privesti propriile ogoare,
intreaga mosie de senior,
indeosebi zabovind
asupra macului,
celui de neuitat,
pentru ca el a purtat vara –
dar unde s- o fi dus?
Usor si implinindu-se fiecare, asa trec neamurile, o zi cu zapada si o zi cu flori de mar –, trec, iar noi imbatranim incetisor.
(Bottfried Benn catre F.W. Oelze, 6.12.1936)
Gottfried Benn (1886-1956), dr. med., a fost probabil cel mai important poet german modern. Dupa Hermann Hesse era cel mai inaintat si mai neinfricat in gandire, dupa Ludwig Marcuse depasea atat inapoi, cat si inainte cu mult timpul sau, pentru Rühmkorf cele mai frumoase versuri pe pamant /... ale lui Gottfried Benn sint. Opera sa, in mod fundamental una de sinteza, releva un pesimism olimpian, nu lipsit insa – in ciuda conditiei tragice a omului lucid si sensibil – de un cuvant, stoic, de imbarbatare. De aceea se poate spune cu Wellershoff ca: cine nu este prins si incitat de Benn, nu este cititorul lui.