Descriere - Medicamente verzi din farmacia naturii. Editia a II-a
In zilele noastre, este mult mai important sa te simti bine cand te trezesti dimineata, fara sa recurgi la medicamente, sa fii dinamic si energic, cu pofta de viata, chiar daca te asteapta o zi grea, cu multe probleme de rezolvat in familie sau la slujba. Aceasta stare de bine este chiar de preferat absentei bolilor sau unor defecte fizice, care pot fi prezente in viata noastra.
Sanatatea si puterea de munca, energia si atitudinea optimista fata de viata, bucuria de a trai si incetinirea imbatranirii, randamentul maxim fizic si intelectual si, de ce nu, dorinta de a te mentine tanar si activ pana la varste inaintate, se pot realiza foarte usor folosind imensa farmacie verde a naturii, pe care Dumnezeu, in marea lui generozitate si iubire, a daruit-o oamenilor.
Medicamentele verzi, asa cum sunt metaphoric denumite plantele medicinale, sunt cele cu care se pot realiza dorintele ancestrale ale omului din toate timpurile, natura fiind cel mai sofisticat si bine dotat dintre laboratoarele lumii, cu rezultate ce nu mai pot fi contestate de nimeni, nici chiar de cei mai sceptici specialisti din domeniul medicinii clasice.
Dupa ce, de milenii, fitoterapia a furnizat medicamente pentru toate afectiunile, dezvoltarea moderna si exploziva a medicinii alopate din secolul trecut, bazata pe medicamente chimice de sinteza, a facut din terapia cu plante o Cenusareasa a medicinii, aruncand-o intr-un con de umbra care, si in zilele noastre, se mai face simtit.
Succesele de necontestat ale farmaceuticii modern au fost presarate si cu destule esecuri, dar si cu promisiuni neonorate, ca aceea de eradicare a unor boli grave, cum este cancerul. In mod oficial, statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca a patra cauza de deces in lume este consumul abuziv de medicamente de sinteza. Chimia clinica a depasit, dupa parerea multor specialisti, masura si a trecut de la uz la abuz, iar acest fapt nu poate trece nebagat in seama, datorita efectelor, de multe ori generatoare de moarte.
Fitoterapia insa, a evoluat si a trecut de la faza empirica, traditionala, la o etapa superioara, stiintifica si moderna, recunoscuta in prezent de tot mai multi specialisti. Relansarea fitoterapiei s-a facut in paralel cu combaterea amatorismului, a conservatorismului si chiar a fanatismului stiintific, iar in prezent continua sa castige din terenul pierdut. In viitorul nu prea indepartat, fitoterapia se va dezvolta atat de armonios, incat va putea dovedi ca fiecare om poate deveni propriul medic, printr-o abordare de paradigma schimbata total, in armonie cu natura si cu religia crestin-ortodoxa.
Fitoterapia foloseste plantele sub forma totala, spre deosebire de medicina alopata ce recomanda doar extracte din plante. Fitoterapia abordeaza fiinta umana holistic, ca pe un tot si merge direct la cauza care a generat boala.
Spre deosebire de medicamentele de sinteza, medicamentele verzi sunt mai accesibile, fiind usor de procurat, din propria gradina, din paduri, pasuni sau livezi nepoluate, in timpul excursiilor in natura si sunt incomparabil mai ieftine.
Plantele medicinale au, cu mici exceptii, o actiune mai blanda si sunt lipsite aproape total de efecte adverse, atunci cand se respecta doza. Bolnavii tratati prin fitoterapii sunt luati ca un intreg, efectele fizice si psiho-emotionale echilibrand intreg organismul. In plus, se pot folosi in paralel cu medicamente de sinteza, cand efectul este sinergic.
Medicamentele verzi dau rezultate bune in stadiile incipiente ale tuturor bolilor si au rezultate foarte bune in profilaxia acestora. In bolile grave sau in cele cronice, medicamentul verde are un pretios rol adjuvant. Dar, in practica medicala naturista, conteaza mai mult pacientul si apoi boala si, de foarte multe ori, dorinta bolnavului de a se vindeca face adevarate miracole, lucru care contrazice stiinta medicala si invinge boala, chiar in afectiuni grave, precum cancerul.
Exista in lume multi practicieni de renume in medicina naturista, precum Dr. Jean Valnet in aromoterapie, Dr. Dean Ornich in bolile inimii, Dr. Max Gerson si Dr. Rudolf Breuss in terapia cancerului, ce au demonstrat, prin rezultate practice, ca si aceste boli grave se pot vindeca cu terapii naturale.
Raspund foarte bine la medicamente verzi boli precum: alergii, astm bronsic, unele forme de reumatism, boli de piele, boli psihosomatice, nevroze, insomnii, tulburari de memorie la varstnici, infectii cornice microbiene, parazitoze, unele infectii virale, stari de stres si de epuizare, carente in anumite vitamine si minerale, intoxicatii cronice, hipercolesterolemie, ulcer gastric, dischinezie biliara, enterocolita, colon iritabil s.a.
In cele mai multe cazuri, efectele medicamentelor verzi se fac simtite in timp si este necesara o administrare prelungita, de la cateva saptamani la nu mai putin de trei pana la sase luni, in functie de vechimea si gravitatea bolii, dar si de raspunsul organismului si de perseverenta bolnavului. In afectiuni cronice grave precum boli cardiovasculare, hepatite, diabet sau cancere, tratamentul poate dura si cativa ani.
Fitoterapia nu inlocuieste si nu subestimeaza actul medical clasic, ci il completeaza, avand meritul unanim recunoscut ca il intareste, iar in unele cazuri pregateste organismul pentru un tratament alopat de durata.
Nu mai este un secret pentru nimeni ca in opinia generala a oamenilor s-a produs o cotitura privind agresivitatea medicamentelor de sinteza, pozitie adoptata in prezent de multi medici care nu mai prescriu antibiotice sau alte medicamente chimice, decat in cazuri strict necesare.
Din pacate insa, oamenii s-au indepartat tot mai mult de viata simpla in concordanta cu natura, au insusit obiceiuri nesanatoase, precum consumul exagerat de tutun, cafea, alcool, droguri si etnobotanice. Sunt dezordonati in munca, dar si in odihna, traiesc in stres si mediu poluat, au o alimentatie nesanatoasa si atunci organismul lupta sa anihileze aceste nesabuinte, iar plantele medicinale sunt cele ce ajuta cu adevarat omul sa depaseasca perioadele de criza.
Este total gresita mentalitatea ca putem apela la fitoterapie numai atunci cand am epuizat metodele medicinii clasice si suntem declarati nevindecabili. De aceea este necesar sa luptam cu cauzele bolii, nu cu efectele acesteia. Metodele ne sunt la indemana folosind plantele medicinale sub forma de infuzii, decocturi, tincturi, siropuri, extracte in apa, otet sau ulei, comprese sau cataplasme.
Personal, consider ca nu este prea tarziu sa reinvatam legile naturii si principiile medicinei traditionale romanesti care ne ajuta sa scapam de asa zisele boli ale civilizatiei, de tensiune arteriala, ateroscleroza, cardiopatii, cholesterol marit, stres. In cazul unor boli grave, precum cancer sau diabet, este normal sa le blocam evolutia prin metodele medicinei clasice, urmand apoi sa mentinem starea de echilibru intre organism si boala cu ajutorul plantelor medicinale. Sa luam exemplu de la pisica sau cainele nostrum care mananca iarba atunci cand au probleme de sanatate, sau de la mamiferele mici din padure, care atunci cand se ranesc, cauta palcuri de patlagina pe care se tavalesc pentru a se vindeca.
Personal, m-au preocupat plantele medicinale si fitoterapia inca din timpul Facultatii de Biologie-Bucuresti si a pregatirii doctoratului in specialitatea ecologie generala si, desi am lucrat in specialitatea microbiologie aplicata in biotehnologii din sector chimic si zootehnic, medicamentele verzi au fost un hobby permanent, practicat de mine si dupa pensionare.
Notitele si rezultatele cercetarilor proprii ar fi ramas, probabil, o literatura stiintifica de sertar, daca nu ma imbolnaveam eu insami de ateroscleroza, cardiopatie ischemica si colesterolemie, boli ce au determinat in timp stenoza arterei subclavia, operata prin by-pass cardio-axilar. Dupa operatie, in timpul convalescentei si dupa aceea, am experimentat pe mine tot ce stiam referitor la fitoterapia bolilor cardiovasculare si, practic, mi-am schimbat stilul de viata.
Din pozitia mea de specialist in biologie si biochimie, bun cunoscator al plantelor medicinale si practician al aromoterapiei prin masaj cu uleiuri aromatice preparate personal, ma alatur prin scrierea mea unor eminenti fitoterapeuti romani, recunoscuti in toata lumea, precum Pavel Chirila, Virginia Faur, Stefan Manea, Valeriu Popa, Doru Laza s.a., cu dorinta puternica de a impartasi cititorilor romani despre puterea de leac a plantelor medicinale, izvor nesecat de sanatate, de liniste si de frumusete a trupului si a sufletului.
Sugerez celor ce se vor apleca asupra acestei carti sa-si obtina singuri plantele medicinale direct din natura, din locuri nepoluate, din flora spontana sau cultivata din Romania. Procurarea medicamentelor verzi din vegetatia spontana sau din gradina proprie sau a rudelor de la tara, ofera pe langa avantajul unui cost foarte mic si ocazia de a face miscare fizica.
Cu dragoste fata de fiecare plantuta, chiar buruiana, lasata de Dumnezeu in tara noastra, consider intreaga Romanie o imensa farmacie verde de unde ne putem procura pretioase medicamente verzi pentru alinarea suferintelor trupesti si sufletesti. Am speranta ca scrierea mea va ajuta cititorii sa iubeasca si sa respecte plantele medicinale, dar si sa organizeze in propria gospodarie o mica farmacie verde, de unde sa nu lipseasca ceaiurile, tincturile, siropurile si alte medicamente verzi.