Descriere - Marturisire si daruire celui intre Dascali, Parintelui nostru profesor univ. dr. Ioan Ica sr.
Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Arhiepiscop si Mitropolit al Ardealului, Profesor Universitar Dr. Laurentiu Streza, am adunat si inmanuncheat in prezentul volum dedicat Parintelui Profesor Ioan Ica sr, cu ocazia implinirii varstei de 85 de ani, binecuvantarile, urarile, cuvintele duhovnicesti, studiile cu referire la opera preacucerniciei sale[1], studii de Teologie Dogmatica, de Spiritualitate, de Misiune si Ecumenism, precum si studii despre alte teme importante pentru istoria, viata si misiunea Bisericii din trecut si de astazi, ale celor pe care i-a avut colegi, studenti, ucenici intru ale teologhisirii si fii duhovnicesti intru inteleptire. Am incercat sa implinim astfel datoria cinstirii si a bunei-cuviinte pe care este firesc sa o arate colegul prietenului, ucenicul dascalului si fiul parintelui, spre a lasa o pilda de pretuire si o buna amintire generatiilor ce vor urma despre personalitatea Parintelui Profesor Ioan Ica sr.
Parintele Profesor Ioan Ica a format multe generatii de studenti, masteranzi si doctoranzi, eruditia, acrivia si dinamismul gandirii sale punandu-si pecetea asupra personalitatii lor, marcand, astfel, nu doar caracterul si profilul spiritual al acestor generatii, ci lasand o profunda amprenta asupra modului de gandire dogmatica si teologica in general, in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane. Urmas la catedra al unor profesori ilustri, precum Dumitru Staniloae si Isidor Todoran, parintele profesor Ioan Ica sr a purtat mereu cu vrednicie faclia traditiei dogmatice a scolii teologice sibiene, caracterizata prin exactitate in definirea si exprimarea adevarurilor de credinta, prin imbinarea preciziei formulelor dogmatice cu intelepciunea traditiei filosofice si cu caldura textelor duhovnicesti si filocalice, spre a statornici in mintile si in inimile studentilor si ucenicilor sai adevarurile si invataturile mantuitoare de suflet si de neam.
Vastele sale cunostinte teologice, istorice si culturale, extraordinara pasiune si entuziasmul in predarea Teologiei Dogmatice, precum si modul sau unic de a stimula lecturile aprofundate, precum si reflectia personala a celor ce il audiau - adesea ne spunea: ,,Cine intelege, egaleaza!" -, au facut ca orele de curs ale Preacucerniciei sale sa fie de neuitat, ramanand, asadar, in sufletul celor pe care i-a ucenicit adevarate momente si monumente de bucurie si desfatare teologica si duhovniceasca.
Aducem calde multumiri tuturor celor care au raspuns cu multa dragoste invitatiei Facultatii noastre si au trimis aceste contributii valoroase.
Acum, la ceas aniversar, ii uram din inima Parintelui Profesor Ioan Ica sr sanatate, impliniri, multe bucurii duhovnicesti si mantuire!
[1] A se vedea bio-bibliografia Parintelui Profesor Ioan Ica in exceptionalul volum omagial editat de Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca cu ocazia implinirii varstei de 75 de ani, intitulat: Omagiu Parintelui Prof. Univ. Dr. Ioan I. Ica, Editura Renasterea, Cluj-Napoca, 2007 (766 p.), p. 25-50; Mircea Pacurariu, ,,Ica Ioan Sr", in Dictionarul Teologilor Romani, ed. a III-a, Ed. Andreiana, Sibiu, 2014, p. 295-296.