Descriere - Mari comandanti de osti
In portretele ce alcatuiesc aceasta serie de "oameni care au purtat razboaie", Nicolae Iorga a stiut sa lege mereu personalitatile alese de el in campul nesfarsit al istoriei universale, de tot ceea ce reprezinta, regasind in fiecare conducator de oaste elementele caracteristice ale mentalitatii si ale vietii secolului sau. Cartea aduce astfel o contributie insemnata la intelegerea modului de a privi si a scrie a singurului istoric roman care a putut cuprinde in opera sa evolutia omenirii intregi. - Gheorghe I. Bratianu
Noi traim intr-o epoca in care se guverneaza prea mult. Daca am fi lasati noi intre noi ne-am putea intelege, dar intervin hartii pecetluite care ne paralizeaza, ne deprind paralitici.
La noi incepe razboiul deseori din ambitia unui sef de Stat sau a unui factor influent in viata unui Stat, incepe razboiul din cauza greselilor unor diplomati - foarte multe razboaie din timpurile noastre vin din greselile diplomatilor. Se fac unele razboaie si din cauza presei care creeaza o dusmanie intre doua popoare, sau din cauza unei actiuni a strazii.
Noi traim intr-o epoca in care toate natiunile isi spun lucrurile cele mai dezagreabile in fiecare zi si onoarea natiunilor este asa de deosebita, incat nu se face razboi pentru aceasta.
Fiecare dintre noi este si ce vrea el, iar daca vrea sa fie numai ce vrea el, atunci nu are decat sa se inchida in casa, dar daca vrea sa aiba o actiune asupra societatii, sa aiba un rol public, atunci el primeste anumite porunci din partea acestei societati, pe care trebuie sa le interpreteze potrivit cu o tinta mai inalta.
Ceea ce este fundamental intr-o societate, intr-un anume moment, are o asa de mare influenta, incat nimeni nu poate scapa cu desavarsire de sub actiunea ei.
Nicolae Iorga