Descriere - Marele pescar
Marele Pescar este un roman istoric tesut in jurul personalitatii lui Simon Petru, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Isus Cristos. Simon este un vlajgan puternic, care la inceput respinge orice zvon despre Tamplarul din Nazaret. Cu toate ca inca din copilarie Simon s-a dezbarat de invataturile religioase pe care habotnicul sau tata le profesa zi si noapte, se simte totusi atras de persoana lui Isus, iar odata ce Il intalneste, viata sa cunoaste o schimbare dramatica. Cand Isus ii cere sa Il urmeze, Simon nici nu cracneste.
In Marele Pescar traim la nivel personal intamplarile din viata lui Isus din timpul celor trei ani de lucrare misionara si Il insotim pas cu pas prin satele evreiesti, unde mii de oameni se strangeau ca sa Ii auda invataturile. Ne indreptam apoi spre Ierusalim, unde Petru s-a lepadat de Isus, dar retraim pe urma alaturi de el restaurarea credintei sale, odata cu invierea lui Isus.
Dupa invierea Mantuitorului, Petru isi asuma rolul de a raspandi Vestea Buna pana departe, ajungand chiar la Roma, unde in final va fi arestat si incarcerat, iar mai apoi condamnat la moarte.Actiunea din romanul Marele Pescar se impleteste cu firul narativ din Camasa lui Cristos. Lloyd Cassel Douglas a fost un autor si slujitor bisericesc american. Douglas a fost unul dintre cei mai cunoscuti romancieri americani din vremea sa, cu toate ca si-a scris primul roman abia la varsta de 50 de ani.
Despre cartile lui Douglas s-a scris ca pot fi impartite in trei mari perioade: cele scrise in decada 1920 sunt carti pentru uzul slujitorilor bisericesti; cele din urmatoarea decada, 1930, sunt romane teologice, iar cele din deceniul 1940 i-au asigurat notorietatea pentru posteritate, Camasa lui Cristos (roman istoric) si Marele Pescar (un roman care trateaza relatia dintre Simon apostolul si Mantuitorul, Isus Cristos).
In secolul XX, Lloyd Cassel Douglas scria:
"Sunt incantat sa aud ca romanele mele aduc bucurie cititorilor, insa ele au fost scrise mai degraba pentru a fi o sursa de inspiratie, si nu de bucurie.
Nu sunt putini oamenii care isi recunosc nevoia disperata de a gasi directive etice si spirituale care sa-i indrume, insa se tem sa le caute in articole didactice sau in viata celor din jur. Convingerea mea este ca multi dintre acesti oameni pot fi abordati cu succes prin intermediul unui roman, care le asigura modelul motivational dupa care tanjesc intr-o forma care este pe gustul lor.”