Descriere - Manual elementar de Drept Privat Roman. 2019 Editia a II-a, revazuta si adaugita
Materia Dreptului privat roman asaza bazele de formare a viitorului jurist.
La Facultatea de Drept a UBB Cluj Napoca, pregatirea in domeniu se bazeaza cumulativ pe cursul vorbit si cel tiparit. Prin urmare, acest Manual vine sa completeze discutia directa pe spete (continute in textele de Drept Roman) de la cursul vorbit, respectiv de la tutoriale si intalniri online pentru cei inscrisi la invatamant la distanta. Continutul sau ofera un bagaj de notiuni teoretice elementare, ce se completeaza insa in mod necesar cu frecventarea cursurilor si cu utilizarea izvoarelor (in principal Gaius si Iustinian). Studentul trebuie sa participe la cursurile vorbite pentru a deprinde maniera in care se abordeaza o problema de drept, sa vada cum se descifreaza si comenteaza textele din Corpus iuris civilis si din alte izvoare, respectiv cum se ajunge la o solutie in drept.
Fata de prima editie (2016), am simplificat si am actualizat cateva sectiuni. Pasajele scrise cu caractere de dimensiune mai mica au valoare de completari/detalieri si sunt facultative.
Am adaugat la final si un mic Glosar de termeni si persoane. Acesta corespunde notiunilor si numelor de juristi indicate cu asterisc in primele capitole. Experienta la catedra ne-a revelat dificultatile intampinate de studentul din anul I in intelegerea unor notiuni de specialitate juridica si in cunoasterea unor juristi: sunt chestiuni cu care nu avea in mod obiectiv unde sa se intalneasca pana acum. Ca urmare, studentul poate gasi in Glosar sumare explicatii pentru toate notiunile sau numele marcate. Detaliile pentru majoritatea acelor notiuni le va gasi in capitolele ulterioare, afectate tematicii in cauza.
Manualul este rezultatul cercetarilor ce le am intreprins din 2005 pana astazi in vederea optimizarii modului de predare a materiei. In aceasta perioada, am lucrat la actualizarea cursului maestrului nostru, profesor doctor docent Vladimir Hanga, ajungand progresiv la refacerea integrala sau partiala a capitolelor acestuia. Recunostinta autorului se indreapta de aceea spre memoria celui care i a condus teza de doctorat si l a alaturat continuator al operei sale didactice si de cercetare.
Cluj Napoca, august 2019