Descriere - Manipularea. Naivitate sau cinism? - Marius-Florin Mihaila
Prin manipulare intelegem actiunea de a influenta prin mijloace specifice un subiect tinta, astfel incat persoanele manipulate sa aiba impresia ca actioneaza conform ideilor si intereselor proprii. In realitate insa ele preiau o parere care nu le apartine, ci le-a fost indusa prin diferite mijloace.
In lucrarea de fata se incearca atat o prezentare a diferite maniere de a manipula, cat si a prezenta cat mai multe exemple din istoria mai veche sau mai recenta a utilizarii acestor metode de manipulare.
Marius-Florin Mihaila este angajat al MInisterului de Interne din anul 1999, avand specializarea de psiholog expert in detectia comportamentului stimulat prin tehnica poligraf, iar in anul 2005 pana in anul 2009 a fost coordonatorul retelei poligraf din Politia Romana. Din anul 2010 ocupa o functie de psiholog specialist intr-o structura speciala a Politiei Romane.
De-a lungul timpului si-a dedicat viata studierii si aplicarii in practica a diferitelor metode psihologice pe care le-a descoperit in activitatea profesionala. Toate activitatile sale in Politia Romana au evidentiat aceasta pasiune a autorului pentru detaliile si fineturile psihologice observate si prezentate acurat in prezenta lucrare.
Cuprins:
Capitolul I.
Prezentare generala
Tehnici de manipulare a unei singure persoane
- Principiul reciprocitatii
- Principiul atribuirii
- Metoda sarmantului
Cauze care favorizeaza manipularea
- Viciul
- Superstitia
- Carisma
- Stereotipurile
- Frica
- Invidia
- Infatuarea
Capitolul II.
Mijloace de manipulare
Manipularea prin limbaj
Manipularea prin hipnoza
Manipularea prin atitudine
Manipularea prin exploatarea emotivitatii
Capitolul III.
Metode de manipulare a grupurilor de persoane