Descriere - Manastirea Buna Vestire, Poglet - File de monografie
PREDOSLOVIE
Manastirea "Buna Vestire" Poglet ̶ renastere miraculoasa
Prof. Daniel Nicolescu
Aproape jumatate de secol istoria neamului romanesc a fost falsificata pentru a justifica venirea la putere a unui sistem controlat prin frica, foame si frig si, mai presus, in context, de un dispret suveran pentru viata religioasa a entitatii umane. De aceea poate exista actualmente un impuls foarte mare pentru recuperarea istoriei din satele, comunele, orasele, municipiile si din institutiile de toate categoriile, de catre intelectualii intorsi in localitatile natale si nu numai de acestia.
Patriot ardent, pasionat de istorie si iubitor de frumos, colonelul in rezerva Ioan Cozma, absolvent al Facultatii de Geodezie (nascut la 1 octombrie 1950 in Beresti-Tazlau) a reusit pana in prezent sa publice trei monografii ale unor sate din comuna sa natala: Monografia istorica a satului Beresti-Tazlau (Bacau, Editura "Egal", 2008), Monografia satului Tescani (Bacau, Editura "Egal", 2009), Istorie regasita: Turluianu de la 1850 la 2000 ̶ comuna Beresti-Tazlau (Bacau, Editura "Rovimed Publishers", 2014), o alta a scolii din satul natal, pe care insusi autorul a frecventat-o la momentul potrivit, Monografia Scolii Gimnaziale Beresti-Tazlau, la 150 de ani (Bacau, Editura "Rovimed Publishers", 2015), si, cea mai recenta, Manastirea "Buna Vestire" Poglet, comuna Corbasca, judetul Bacau, care se vrea a fi doar "file de monografie" (Bacau, Editura "Rovimed Publishers", 2016).
Astfel, Ioan Cozma, cecetator si memorialist, cu fiecare carte de acest gen, isi consolideaza statutul de monograf al judetului Bacau. Cu o buna stiinta a proportiilor, cu o documentatie vasta si diversa, cu un cald atasament fata de subiectul tratat, fostul specialist in tehnica reprezentarii cartografice a suprafetei pamantului, cu toate detaliile importante de planimetrie si relief ale acestuia, da la iveala o a doua viata a asezarilor si se inscrie astfel printre autorii remarcabili din aceasta parte de tara.
Filele de monografie ale lui Ioan Cozma despre Manastirea "Buna Vestire" Poglet nu reprezinta altceva decat un act menit a fixa memoria locului, de recuperare si de restituire a unui spatiu sacru, la douazeci de ani de la reluarea vietii monahale (1996-2016), propunand cititorilor o calatorie in timp, altfel decat cele obisnuite. Este o invitatie si o provocare, in acelasi timp, de a cunoaste povestea unui vechi schit moldav, renascut din cenusa ca pasarea Phoenix, un univers spatial ce vibreaza de suflet si de gand curat, insotiti nu doar de puterea evocatoare a cuvantului scris ci si de imaginile selectate si prezentate in context. Desi nu este o monografie propriu-zisa ̶ mentiune facuta prin subtitlu de insusi autorul lucrarii ̶ realizarea acesteia a presupus cautarea si folosirea unor surse arhivistice si bibliografice, fie adnotate in subsolul paginii, fie inserate la sfarsitul lucrarii, dar si dialogul cu batranii comunei din relatarile carora afla legenda manastirii si alte informatii cu privire la cel de-al doilea hram al vechiului schit. Insa, cu acribia-i bine cunoscuta, autorul foloseste doar izvoare sigure, documente istorice si epigrafice de maxima importanta, demne de increderea cititorului si specialistului deopotriva, evitandu-le pe cele nesemnificative.
Monografia elaborata de monografistul Ioan Cozma este structurata in sapte capitole (cifra sapte corespunde celor 7 trepte ale desavarsirii, celor 7 sfere sau trepte ceresti etc.), unele dintre ele defalcate pe subcapitole, asigurand cercetatorului reperele si treptele necesare pe care trebuie sa le parcurga. Primele doua capitole (Localizare geografica si Istoricul manastirii) ii ofera cititorului/pelerinului principalele repere geografice si istorice, usurand orientarea acestora catre Manastirea Poglet, aflata in satul omonim din comuna Corbasca, asezata la 50 de km de municipiul Bacau. Din perspectiva istorica aflam ca sfantul lacas de purificare sufleteasca prin rugaciune si reculegere a fost intemeiat de boierul Constantin Bals, la inceputul secolului al XVIII-lea, in satul Sucmezau, astazi Poglet.
Stilul architectural al bisericii, Tezaurul din biserica: icoana Izvorul Tamaduirii si Clopotnita, urmatoarele trei capitole dau de stire despre structura simbolica a constructiei, despre Ansamblul elementelor decorative, aplicat pe peretele exterior si despre Interiorul sfantului asezamant, unde totul respira un aer de sfintenie. Si in acest caz realitatea interfereaza cu Legenda manastirii care spune ca, la inceput mesterii "au sculptat in asa fel doi stejari, incat ei sustineau constructia bisericii, ramanand cu radacinile adanc infipte in pamant". Modul in care sunt decorate Usile imparatesti si informatiile referitoare la Catapeteasma, a carei pictura este executata in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, intregesc in mod fericit arhitectura bisericii din manastire. Tezaurul din Biserica este imbogatit cu icoana facatoare de minuni, "Izvorul Tamaduirii", "o bijuterie pictata pe lemn, infatisand-o pe Maica Domnului, purtand in brate pe pruncul Iisus". Langa biserica se afla Clopotnita care adaposteste trei clopote, dintre care unul turnat in anul 1816 si un altul de bronz, turnat in anul 1852, care are incrustata o insemnare cu slove chirilice, de o inestimabila valoare documentara. Cu siguranta, icoana facatoare de minuni a mijlocit, prin voia lui Dumnezeu, Renasterea vietii monahale la Poglet, titlul urmatorului capitol. Marele miracol s-a produs in doua etape: a) 1996-2000, anii in care scoala satului, parasita, a tinut loc de chilii pentru maicute (…); b) 2001-2013, anii in care "graiul evlaviei strabune", prin vocea si purtarea ieromonahului Calistrat Ifrim si a IPS Adrian Hritcu a facut sa rodeasca "rasadnita duhovniceasca" de la Poglet; ultimul subcapitol: c)2014-2016, traditie si actualitate la Manastirea Poglet, reflectand propunerea autorului de a ne raporta intr-un anume mod fata de sfantul lacas, acela cu trairea intru Hristos.
O curiozitate, menita a atrage pelerinii in aceasta oaza de sacralitate este si Paraclisul de sub pamant (cap. al VII-lea). In definitia dictionarelor paraclisul este o capela construita alaturi de o biserica, intr-un cimitir, in incinta unei institutii sau interiorul unei cladiri. Asemenea maicutelor, ca si a altor fete bisericesti, care si-au gasit rolul divin in acest loc, si TU Omule, dimpreuna cu autorul Ioan Cozma poti descoperi ca fiinta TA are pret, ca esti de folos si ca poti face mai buna lumea in care traiesti.
Nr. de pagini : 110
Anul aparitiei : 2016