Descriere - Managementul adaptiv asupra biodiversitatii din Delta Dunarii
Protejarea zestrei naturale a Planetei a devenit o prioritate a protectiei mediului in contextul constientizarii legaturilor stranse dintre bunastarea oamenilor si starea ecosistemelor. Acest lucru este dovedit, intre altele, de amploarea eforturilor si interesul manifestat de organismele internationale, institutiile europene si autoritatile guvernamentale nationale. Anul 2010 a fost declarat anul international al biodiversitatii de catre Organizatia Natiunilor Unite, iar pentru a mentine un nivel ridicat al atentiei publice fata de aceasta problema intregul deceniu 2011-2020 este dedicat biodiversitatii in urma deciziei Conferintei Partilor (COP)* la intalnirea globala pentru biodiversitate de la Nagoya (2010).
Mesajul cheie al acestei initiative globale este biodiversitatea este importanta pentru viata noastra, a oamenilor. Suportul informational pentru conservarea biodiversitatii va fi asigurat de Platforma Stiintifica Interguvernamentala asupra Biodiversitatii si Serviciilor de Ecosistem (IPBES)**. Uniunea Europeana a pus la punct cadrul de actiune prin elaborarea strategiei Asigurarea noastra de viata, capitalul nostru natural: o strategie a UE pentru biodiversitate 2020. La nivel national, pentru indeplinirea obiectivelor asumate prin ratificarea Conventiei Cadru asupra Conservarii Diversitatii Biologice, s-a aprobat Strategia Nationala si Planul de Actiune pentru Conservarea Biodiversitatii in Romania 2011-2020.
In plus, din ce in ce mai multi reprezentanti ai societatii civile isi incep activitatea sau dezvolta proiecte in directia protejarii patrimoniului natural, a biodiversitatii.