Descriere - Magistratii si instantele judecatoresti in jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului. Hotarari relevante
Increderea publica si respectul pentru sistemul juridic sunt garantiile eficientei acestuia. Comportamentul judecatorilor, al procurorilor, al altor actori ai instantelor si parchetelor in activitatile lor profesionale este esential pentru credibilitatea sistemului judiciar.
Cu toate acestea, independenta judecatorilor nu este o prerogativa sau un privilegiu acordat in interesul lor propriu, ci o garantie in interesul suprematiei dreptului si al celor care cauta si cer dreptate, al egalitatii cetatenilor in fata justitiei. Pe de alta parte, in calitatea lor de cetateni, magistratii se bucura de drepturile si libertatile fundamentale protejate, mai ales, de Conventia europeana a drepturilor omului, neputand trai izolati in societate.
Cum in Romania jurisprudenta in domeniu este putin cunoscuta, prezentul volum cuprinde o selectie de hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului, cu aspecte legate de dreptul la respectarea vietii private si de familie, libertatea de gandire, de constiinta si de religie, libertatea de exprimare a magistratilor, procesul echitabil si procedurile disciplinare declansate impotriva acestora, independenta si impartialitatea instantelor, culegerea fiind destinata in primul rand magistratilor, deopotriva judecatori sau procurori, dar si publicului larg, ispitit in acest sens zilnic, prin dezbateri interminabile si superficiale, desfasurate pe aproape toate canalele de televiziune si in presa scrisa.
Echipa care a contribuit la realizarea acestui volum este formata din studenti, care au realizat traducerea cauzelor, supervizati de coordonatorul lucrarii. Acestia au fost participanti si adversari in cadrul concursului "Fiat Justitia”, editia din 2013; concursul national de pledoarii de drepturile omului "Fiat Justitia”, aflat in acest an la cea de-a IX-a editie, este organizat de Universitatea Petru Maior din Targu Mures, in parteneriat cu Editura Universitara si Asociatia Romana de Drept si Afaceri Europene (ARDAE).