Descriere - Logica si Psihologie. Dimensiuni interdisciplinare
Motto
,,Mintea omeneasca este o minunata multime de structuri si sisteme. Ea este centrul constientizarii si al actiunii. Ea ne confera o identitate unicat. Ea gandes.te. Ea simte. Ea vrea. Ea patrunde adevdrul si suprind erorile. Ea realizeaza intuitii subtile si tot ea fabrica prejudecati. Ambele, adevarurile folositoare si periculoasele conceptii gresite sunt produsele ei combinate. Ea poate foarte usor sa creada ca este fals ceea ce este defapt adevarat. Ea poate descoperi frumusefea bunei conduite ai poate totodata sa justifice ceea ce este flagrant imoral. Ea poate iubi si poate uri. Poate fi buna sau cruda. Ea poate avansa pe linia cunoasterii sau pe cea a erorilor. Ea poate fi intelectualiceste umila sau inielectualiceste aroganta. Ea se poate dovedi o autoritate intr-un domeniu sau poate dovedi chiar acolo ingustime de minte. Poate fi deschisa sau inchisa. Ea se poate angaja in directia extinderii cunoasterii sau se poate cantona intr-o stare de crasa ignoranta. Poate face dintr-o persoana un diplomat care negociaza cu eleganta sau un om care ii insulta pe cei inocenti si pe cei plini de noblete prin autoamagirea si cruzimea de care da dovada.
Oare cum pot crea oamenii in propria lor minte un astfel de amalgam intre rational si irational? Raspunsul este auto inselarea. In fond, probabil ca cea mai exacta si utila definitie a omului este ca el ar fi <<animalul care se inseala singur>>. Amagirea, duplicitatea, sofisticarea, deziluzia ?i
ipocrizia sunt produse fundamentale ale naturii umane aflata in starea sa <naturala> de persoana needucata. In loc sa reduca aceste tendite, de cele mai multe ori scolirea si influentele sociale suferite nu fac decat sa-i redirectioneze pe oameni, facandu-i mai sofisticati, mai dibaci si mai ascunsi".
Richard W. Paul, Linda Elder, llw Art of Mental Trickery, JJte Foundation for Critical Thinking, Dillon Beach, 2006