Descriere - Lisabet si bobul de mazare
Lisabet si Madicken sunt surori. Madicken e mai mare, are mereu idei grozave de jocuri si de lucruri interesante de facut. Uneori, ce sa-i faci, ideile acestea nemaipomenite se transforma in pozne carora li se duce vestea de la un capat la altul al oraselului in care locuiesc cele doua fetite, undeva in Suedia de acum mai bine de o suta de ani. Nu e de mirare ca Lisabet o urmeaza peste tot pe sora sa si ia parte fara sa se lase rugata la toate nazbatiile, ba chiar nascoceste si ea unele noi. Cum a fost in acea zi de toamna, de pilda, cand Lisabet a vrut sa vada cat de adanc poate sa-si bage un bob de mazare in nasuc. Foarte adanc, ce interesant! ?i mai interesant a fost cand bobul n-a mai vrut sa iasa, asa ca Lisabet a trebuit sa dea fuga la doctor, de mana cu sora mai mare – pentru ca Madicken nu o lasa niciodata la greu.
Alaturi de Pippi ?osetica, Lisabet si Madicken sunt unele dintre cele mai neconventionale si simpatice personaje feminine create de Astrid Lindgren. Intamplarile prin care trec cele doua fetite sunt inspirate din copilaria autoarei (buna sa prietena Anne-Marie Fries, din primii ani de scoala, a fost modelul pentru Madicken). Conceptia din epoca despre fete era foarte rigida si nu e de mirare ca Astrid Lindgren a simtit nevoia sa se lupte cu dogmatismul si prejudecatile. Ne putem imagina cum ar spune, revoltata: "Vreti povesti cu fetite cuminti si docile, imbracate in rochite si pieptanate frumos, ori cu copii care nu se cearta niciodata si nici nu vorbesc urat? Nici gand! Fetele si copiii adevarati nu sunt asa."
Astrid Lindgren nu ne propune personajele sale ca modele de comportament pentru copii, dar nici nu le judeca prin sentinte moralizatoare. Povestirile cu Lisabet si Madicken exprima, cu farmec si umor, o viziune realista si eliberatoare despre copii si copilarie, fete si feminitate. Datorita acestei viziuni de un umanism profund, alaturi de valoarea literaturii sale pentru copii, Astrid Lindgren a fost recunoscuta drept una dintre cele mai importante si inovatoare scriitoare din secolul XX.
Astrid Lindgren (1907–2002) este cea mai cunoscuta scriitoare suedeza de literatura pentru copii. Copilaria petrecuta la ferma parintilor, alaturi de fratele sau si de cele doua surori, dragostea cu care a fost inconjurata, aventurile copilaresti si jocurile au fost sursa inepuizabila de inspiratie pentru povestile si personajele sale. Astrid Lindgren a crescut printre carti si a fost toata viata o mare sustinatoare a lecturii in randul copiilor: "O copilarie fara carti nu este copilarie. E ca si cum ai fi izgonit din locul fermecat in care poti gasi bucuria in stare pura." Cartile sale au fost traduse in zeci de limbi si au facut obiectul multor ecranizari. Dupa Fratii Grimm si Hans Christian Andersen, Astrid Lindgren este cel mai tradus autor de literatura pentru copii.
Ilon Wikland (n. 1930) este o ilustratoare de origine estoniana care a ajuns in Suedia ca refugiat in 1944. In 1953 a fost angajata la editura Raben & Sjogren, unde a intalnit-o pe Astrid Lindgren si au inceput o lunga si fertila colaborare. Dintre toti artistii cu care a lucrat scriitoarea suedeza, Ilon Wikland este cea care i-a ilustrat cele mai multe dintre carti.