Descriere - Limba si literatura romana. Evaluarea Nationala. O abordare unica si inedita
Cartea LIMBA SI LITERATURA ROMANA - EVALUAREA NATIONALA, O ABORDARE UNICA si INEDITA”, semnata de doamna prof. Mariana Badea, destinata pregatirii elevilor pentru examenul de Evaluare Nationala, este originala gratie multiplelor variante aplicate pentru fiecare cerinta si inedita prin exemplele adecvate si raspunsurile lamuritoare. Intreaga lucrare pastreaza formularile din testele model sau testele de examen pentru Evaluarea Nationala elaborate de CNPEE de-a lungul timpului, numai ca diversele versiuni ale cerintelor au exemple explicate si rezolvate.
De asemenea, cartea cuprinde toate notiunile teoretice necesare rezolvarii subiectelor, clarificate prin mai multe exemple. Cartea este structurata astfel:
- PARTEA I se refera la SUBIECTUL I A si SUBIECTUL I B, oricare dintre cerinte avand mai multe variante, iar raspunsul este notat sub intrebare, intr-o caseta.
SUBIECTUL I A contine variante pentru fiecare dintre cerintele 1-6, cu exemple si explicatii, raspunsurile fiind notate in caseta, sub cerinta respectiva.
SUBIECTUL I B, unde cerintele se bazeaza pe cunostintele predate in clasele V-VIII, este suplimentat cu notiunile teoretice, succint definite, urmate de mai multe aplicatii si raspunsuri pentru fiecare concept: DESPARTIREA IN SILABE; VERSIFICATIA; FIGURILE DE STIL si IMAGINILE ARTISTICE; PERSONAJUL LITERAR si MIJLOACE DE CARACTERIZARE; VORBIREA DIRECTA SI VORBIREA INDIRECTA; ELEMENTELE
de CONTINUT COMUN sau de LIMBAJ; ASOCIEREA dintre TEXTELE-SUPORT sau ASOCIEREA cu un ALT TEXT; GRUPURILE VOCALICE - DIFTONG, TRIFTONG, HIAT;
DERIVAREA, COMPUNEREA, CONVERSIUNEA; SINONIME, ANTONIME, OMONIME, PARONIME, POLISEMIA.
Toate aceste notiuni sunt definite succint si exemplificate cu APLICATII si RASPUNSURI. NOUTATEA cartii consta si in existenta unor MICI DICTIONARE de SINONIME, ANTONIME, OMONIME, PARONIME, CUVINTE si EXPRESII POPULARE, PLEONASME.
MORFOLOGIA, cu principalele parti de vorbire, face obiectul cerintelor 5, 6 sau 7 din SUBIECTUL I B: SUBSTANTIVUL, ADJECTIVUL, PRONUMELE (toate 10), VERBUL, ADVERBUL, PREPOZITIA, NUMERALUL.
Oricare clasa morfologica are definitie, explicatii si aplicatii.
SINTAXA - cu ENUNTUL, PROPOZITIA, FRAZA, PARTILE DE PROPOZITIE SI SUBORDONATELE - se regaseste in cerintele SUBIECTULUI I B, fiind definite si exemplificate cu APLICATII pentru fiecare in parte.
SUBIECTUL al II-lea se refera la TIPARE TEXTUALE: tipuri de compuneri - narativa, literara, descriptiva, cu texte demonstrative pentru fiecare gen - TEXTUL DRAMATIC, TEXTUL ARGUMENTATIV si REZUMATUL - cu exemple de compuneri pe teme diferite.
PARTEA a II-a a cartii cuprinde MODELE DE TESTE EXPLICATE SI REZOLVATE. In aceasta carte TEXTELE-SUPORT, precum si TEXTELE DEMONSTRATIVE, alese cu grija, sunt atractive, nu foarte stufoase, ci sugestive pentru cerintele respective, astfel incat sa fie modele clare, pe intelesul elevilor. Meritoriu este faptul ca toate textele apartin autorilor romani, de valoare autentica, scriitori care au innobilat literatura romana cu operele lor si au intrat in eternitatea culturii nationale.
Cerintele testelor sunt formulate identic cu cele din modelele elaborate de Centrul National de Politici si Evaluare in Educatie, din cadrul Ministerului Educatiei, pentru anul scolar 2024 - 2025.