Descriere - Lev Tolstoi- Sonata Kreutzer
Potrivit sotiei lui Tolstoi, ideea de a scrie Sonata Kreutzer i-a venit autorului la sugestia unui prieten actor, care se afla in vizita. In primavara anului 1887 se afla in casa scriitorului un muzician amator, care a cantat Sonata lui Beethoven. Momentul a adus in prim-plan idei vechi, pe care scriitorul le avusese cu ceva timp in urma, legate de o intriga in tablouri. Tolstoi si-a plasat povestea si personajele intr-un tren, cu conversatii care se dezvolta spre adevarate polemici in legatura cu viata de familie si casnicie.
Dupa de a publicat Sonata Kreutzer, Tolstoi a fost acuzat ca pledeaza pentru imoralitate. Sfantul Sinod a scris tarului, moment care a coincis cu inceputul decaderii lui Tolstoi in ochii Bisericii, si care a dus in cele din urma la excomunicarea autorului. Fortat de imprejurari, Tolstoi a scris un postscriptum, in care a incercat sa explice vederile sale oarecum neortodoxe.
In ceea ce priveste nuvela Hagi Murad, Tolstoi a reusit sa creeze, fara mari dificultati, o atmosfera sumbra, inca de la prima pagina. Mandrul Hagi-Murad e un erou retinut, plin de eleganta, un luptator experimentat care a iesit mai intotdeauna din capcanele cele mai dibace puse in cale-i de dusmani. Pare sa nu aiba defecte. De data aceasta insa soarta lui sta sub semnul metaforei incipiente, a ciulinului retezat de caruta. Si, mai important, Tolstoi reuseste sa dea nastere catorva zeci de personaje exceptionale. Nu exista, practic, nici un figurant in paginile cartii: fiecare aparitie e fascinanta prin concretetea trasaturilor, fie ca i se aloca zece randuri ori un capitol, de la Tarul Nikolai la cel din urma tatar de-al lui Murad. Si, dupa cum remarca excelent Bloom, Murad e un Ulise infrant.
Format: 13 cm x 21 cm
Nr. de pagini: 512
Anul aparitiei:2009
Cartea "Lev Tolstoi- Sonata Kreutzer ". face parte din
categoria carti >>
- - a catalogului LibrariaRomana.ro.
Cartea este scrisa de catre Tolstoi, Lev si a fost publicata la Editura ADEVARUL HOLDING
Pentru orice solicitare apelati
departamentul Suport Clienti LibrariaRomana.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaRomana.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor acestuia, fara a ne informa in prealabil.