Descriere - Legislatia intreprinderilor. Actualizata 19 septembrie 2019
Lucrarea Legislatia intreprinderilor cuprinde cele mai importante acte normative necesare studentilor pentru a parcurge disciplina Drept comercial. Intreprinderea. In egala masura, culegerea poate fi utila practicienilor in materia dreptului societar.
Structura cartii Legislatia intreprinderilor se bazeaza pe programa analitica si pe tematica de seminar aferente acestei discipline, tinand cont si de necesitatile practicienilor in domeniu.
Editia a 6-a a culegerii Legislatia intreprinderilor include acte normative ce reglementeaza constituirea, functionarea si desfiintarea celor mai intalnite forme de organizare a mediului de afaceri - societatile si persoanele fizice autorizate: Legea societatilor nr. 31/1990, Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului si alte acte care legifereaza formalitatile de inregistrare la registrul comertului (O.U.G. nr. 116/2009, Legea nr. 359/2004 si Ordinul ministrului justitiei nr. 2594/2008), O.U.G. nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale, Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, Legea nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice, precum si extrase din Codul civil (articolele dedicate dispozitiilor generale ale legii civile, persoanei juridice, contractului de societate si garantiei comune a creditorilor, insotite de prevederile aferente din legea de aplicare), Legea nr. 71/2011 si Legea nr. 161/2003.
Actele normative selectate, actualizate la data de 19 septembrie 2019, sunt insotite de un aparat critic constand in note de evidentiere a modificarilor legislative survenite, inserate in subsolul textului, note de trimitere la legislatia conexa sau de actualizare a terminologiei, precum si extrase din deciziile pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in asigurarea unei practici judiciare unitare in materie (recursuri in interesul legii si hotarari prealabile), incluse la finalul articolelor.
Cartea Legislatia intreprinderilor este completata cu o bibliografie relevanta pentru domeniile ce fac obiectul reglementarii actelor normative prezentate.