Descriere - Legislatia executorilor judecatoresti - Editie Premium. Legislatie consolidata: 20 august 2013
Ca orice activitate juridica, si activitatea executorilor judecatoresti este reglementata de o serie de acte normative care stabilesc competenta, organizarea si functionarea activitatii, drepturile si indatoririle, raspunderea juridica a executorilor judecatoresti etc.
Lucrarea "Legislatia executorilor judecatoresti – Legislatie consolidata: 20 august 2013” se prezinta ca o selectie a celor mai importante acte normative care reglementeaza activitatea executorilor judecatoresti, prezentate cu toate modificarile la zi, actualizarea fiind realizata la data de 20 august 2013. Include si modificarile aduse prin:
- Legea nr. 255/2013 (M. Of. nr. 515 din 14 august 2013; in vigoare de la 1 februarie 2014);
- Hotararea Congresului UNEJ nr. 10/2013 (M. Of. nr. 406 din 5 iulie 2013).
Principalul act normativ care reglementeaza activitatea executorilor judecatoresti este Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, care, in decursul timpului, a suferit numeroase modificari.
Regulamentul de aplicare a Legii nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti detaliaza si clarifica prevederile legii in ceea ce priveste constituirea si functionarea birourilor executorilor judecatoresti, a organizarii si desfasurarii examenelor sau concursurilor pentru admiterea in profesie si a examenului de definitivat, a raspunderii executorilor judecatoresti, precum si de organizare a activitatii birourilor, si a evidentelor acestora.
Nu mai putin important, statutul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti si a profesiei de executor judecatoresc stabileste obiectul si principiile de functionare ale uniunii, structura organizatorica, calitatea de membru, drepturile si obligatiile si raspunderea executorilor judecatoresti.
Cartea Legislatia executorilor judecatoresti constituie un instrument indispensabil atat profesionistilor dreptului, executori judecatoresti, magistrati, avocati, notari publici, consilieri juridici, cat si aspirantilor la aceasta profesie. Nu in ultimul rand, lucrarea de fata se adreseaza studentilor facultatilor de drept, masteranzilor si doctoranzilor, ca suport pentru fundamentarea cunostintelor despre profesia de executor judecatoresc, precum si ca orientare in a accede la o cariera juridica in aceasta profesie.