Descriere - Laborator tehnologic clasa a XI-a si a XII-a - Lucrari de laborator - Filiera tehnologica, profil tehnic, specializarea electrotehnica
Indrumarul de laborator contine lucrari de: electrotehnica, masurari, aparate, masini si instalatii electrice.
Avand in vedere ca un numar mare de scoli nu dispune de laboratoare tipizate, in cadrul atelierului (laboratorului) cu ajutorul elevilor se pot realiza anumite preparate (panouri) necesare acestor lucrari.
Pentru anumite lucrari de electrotehnica si masurari se pot realiza panouri din placaj de 12 mm, cu dimensiunile de 300/300 mm, prevazute cu cleme cu patru borne fixate cu surub, care vor fi dispuse intr-un colt al placii. Prin intermediul acestor borne se fac legaturile dintre diverse componente ale montajului. Numarul de cleme va fi de 6…9 bucati.
Pentru lucrarea "Studiul variatiei rezistentei electrice in functie de lungimea, sectiunea si materialul conductorului" se poate realiza un preparat format dintr-o placa de lemn cu dimensiunile 1.100/100 mm, pe care sunt fixate la distanta de 1.000 mm doua siruri de cleme cu cate trei borne fiecare, intre care se vor fixa cele trei fire.
Pentru lucrarile de masini electrice se pot prepara panouri de dimensiuni 400/500 mm, continand diverse componente ale circuitelor de comanda necesare comenzilor masinilor electrice (contactoare, relee termice, butoane de comanda, relee de temporizare, relee intermediare, relee maximale de curent, sigurante automate).
La lucrarile care se refera la masina de c.c. se poate folosi orice masina de c.a. cu colector utilizata in aparatura electrocasnica, mai ales cele de aspirator. La aceste masini se pot folosi separat cele doua infasurari statorice, realizandu-se orice tip de excitatie, inclusiv mixta.
Lucrarea "Studiul instalatiei electrice din punctul termic al scolii" se face in doua sau trei sedinte, fiind de complexitate mai mare. Lucrarea se desfasoara pe baza de referat in care se cere parcurgerea stricta a unor itemi.
Lucrarile se termina cu punctul referitor la nomenclatorul aparatelor folosite. Se vor specifica aparatele cu datele tehnice nominale (Un, In, Pn etc.), iar prelucrarea datelor se va face in cadrul laboratorului.
Daca se dispune de programul ELECTRONICS WORKBENCH, acesta este util multora dintre lucrarile de electrotehnica, masurari si mai ales la cele de electronica pentru simularea montajelor cu ajutorul calculatorului. Pentru un utilizator de programe pe calculator, acest program este usor de manevrat.
La efectuarea lucrarilor, se vor avea in vedere masurile de protectia muncii specifice unui laborator de electrotehnica, care vor fi afisate la vedere.
Autorii