Descriere - Jurnalul de la Paltinis. Un model paideic in cultura umanista - Editia a IV-a
Jurnalul de la Paltinis - jurnalul momentelor petrecute de Gabriel Liiceanu in preajma lui Noica - a aparut mai intii la Cartea Romaneasca in 1983. Editia a doua, revazuta si adaugita cu paginile cenzurate in 1983, a fost publicata de Humanitas in 1991. Volumul de fata reproduce editia a treia, care, in plus fata de cele precedente, cuprinde doua texte tulburatoare de data recenta (1996), despre arestarea si moartea lui Noica.
Impreuna cu Epistolarul, care la rindul sau a fost republicat in anul 2000, Jurnalul de la Paltinis reconstituie in beneficiul tinerei generatii de astazi premisele mitului de ordin cultural nascut, in anii '80, in jurul personalitatii lui Noica.
"... o astfel de carte istoriseste o fabula care, cu sau fara noi, merita sa fie inventata."
CONSTANTIN NOICA
"Un strain care ar citi Jurnalul ar putea crede ca in anii aceia oamenii din Romania nu faceau altceva decit sa se piarda in meditatii atemporale sau sa viseze la soarta civilizatiei."
" Jurnalul trece dincolo de limitele inevitabil discrete ale unui text filozofic si isi dezvaluie adevaratul sau gind: cautarea de sine. Crima ce incununeaza cartea il priveste mai putin pe Maestru cit pe Discipol..."
EMIL CIORAN
"... aceasta carte e in realitate un document de epoca, marturia patetica a unor aspiratii si neputinte care ar putea deveni sensul si justificarea acestor ani de take-off, haraziti generatiei noastre.""
ANDREI PLESU
"De fapt, ceea ce e in Jurnal de resortul filozofiei ramine mai mult sau mai putin enuntiativ, lucru normal, rostul cartii nefiind de a expunl o filozofie, ci de a infatisa o atitudine si un program."
ALEXANDRU PALEOLOGU
" Filozofia e pentru ei toti [maestru si discipoli] singura preocupare vrednica a retine cugetul si veghea omului, iarasi si iarasi: ea, delecta, suverana... Restul nu-i decit desertaciune, bacanie, irosire a vremii, carenta a spiritului. Si se ajunge astfel la o nevoita, dar reala trufie..."
N. STEINHARDT
Editia: a IV-a Anul editiei: 2008
Grafica: Razvan Luscov
Redactor: Antoaneta Iordache
Format: 13x20
Numarul de pagini: 284