Descriere - Iulius Cezar - Colosul roman. Cezarii, volumul I
O carte minutios documentata si excelent scrisa despre una dintre cele mai faimoase figuri din toate timpurile
Istoricul Lars Brownworth, ale carui titluri au ajuns pe lista bestsellerelor New York Times, le este cunoscut cititorilor romani datorita volumelor dedicate cruciadelor, vikingilor si normanzilor. Iulius Cezar – Colosul roman deschide in mod magistral noua sa serie, Cezarii. Autorul distileaza cu maiestrie esenta vietii lui Cezar, pana in punctul in care cititorul ajunge sa cunoasca indeaproape resorturile interioare ale personalitatii sale magnifice.
Caius Iulius Cezar s-a nascut intr-o zi calduroasa de iulie din anul 100 I.Hr., intr-o casa situata acolo unde se afla astazi Colosseumul. Familia lui se mandrea cu un trecut legendar – sustineau ca stramosul lor ar fi fost chiar Iulius, nepotul zeitei Venus si fiul lui Enea, fondatorul mitic al poporului roman. In acele vremuri in care Republica Romana isi traia epoca decadenta, familia lui Caius Cezar traversa de asemenea o perioada a incertitudinii si declinului.
Ambitiile personale l-au condus pana in punctul in care sa influenteze insasi soarta Republicii. Seria de razboaie civile pe care tanarul general si politician le-a declansat in anul 49 I.Hr. au grabit rasturnarea acesteia si infiintarea Imperiului Roman. A depasit granitele teritoriului controlat de Roma, extinzand dominatia romana pana la Rin si Canalul Manecii, iar cu abilitatile sale de strateg si de lider a schimbat in profunzime peisajul politic din Roma. Pe 15 martie 44 I.Hr. a intrat fara paza intr-una dintre salile senatului si a fost injunghiat, cazand prada unuia dintre cele mai notorii asasinate politice din istoria omenirii. Atat Antichitatea cat si istoricii moderni il considera o personalitate-cheie a lumii antice. Alexander Hamilton, unul dintre Parintii Fondatori ai Statelor Unite ale Americii, l-a numit "cel mai mare om care a trait vreodata”.
Dincolo de cercetarile solide si de acuratetea informatiilor, Lars Brownworth se remarca printr-o extraordinara abilitate de povestitor. Interpretarile sale sunt deosebit de perspicace, iar talentul de a impleti faptele intr-un fir narativ convingator si palpitant iti mentine permanent interesul viu. Devine pur si simplu imposibil sa te desparti de aceasta carte inainte sa parcurgi si ultima pagina. Desi vechi de doua milenii, ispravile militare si manevrele politice ale lui Cezar, dar si relatiile sale tumultoase cu doua regine sunt prezentate astfel incat sa le poti patrunde cu aceeasi precizie cu care ai intelege motivatiile si parcursul unui contemporan.
"Natura umana este universal inzestrata cu dorinta de libertate si ura fata de servitute." – Cezar