Descriere - Istoria statului si dreptului romanesc. Editia a 3-a
Editia a treia a cursului Istoria statului si dreptului romanesc aduce completari utile menite sa explice cat mai clar studentilor evolutia statului si dreptului romanesc, de la momentul formarii statului dac, prima forma de organizare statala a teritoriului actual al Romaniei. Astfel, au fost revizuite bibliografia si structura cursului, prezenta editie avand treisprezece capitole, cu unul in plus fata de editia precedenta. Acest nou capitol prezinta, pe scurt, evolutia istorica a institutiei de drept a succesiunii la tron, care a constituit un element fundamental al institutiei domniei, devenind ea insasi o institutie in sine. Subliniind rolul si locul pe care descendenta monarhica le-a ocupat pe scena istoriei, analiza a avut in vedere tipul de succesiune la tron, de la democratia de tip sclavagist, in care coordonarea grupului, a obstii, a uniunilor de obsti era colectiva, la sistemul mixt, electivo-ereditar, de desemnare a succesorului domnitorului repausat sau depus din functie.
Cursul Istoria statului si dreptului romanesc este unul suplu, capitolele fiind organizate astfel: o parte generala, de prezentare a principalelor date care au marcat perioada studiata, o parte tip anexe, continand inscriptii, texte apartinand unor autori clasici, texte de lege etc. si o ultima parte, cu posibile intrebari si subiecte pentru examenul de semestru.
Prezenta lucrare, aflata la cea de a treia editie, se doreste a fi un instrument de lucru util, usor accesibil pentru toate categoriile de cititori, o sinteza a principalelor informatii legate de modul de organizare administrativ-teritoriala, de evolutia societatii romanesti – in acceptiunea in extenso a acestui termen – si de evolutia dreptului cutumiar si a celui scris de-a lungul istoriei.
Autorii