Descriere - Istoria Romei
Aceasta este istoria celui mai mare imperiu cunoscut vreodata. Reputatul profesor Eugen Cizek infatiseaza ascensiunea si caderea lui, concentrandu-se pe cateva momente de cotitura care au modelat istoria romana. De la cucerirea Mediteranei, incepand cu secolul al III-lea i. Hr., pana la distrugerea Imperiului Roman de catre invadatorii barbari, sapte secole mai tarziu, descoperim cele mai critice episoade din istoria romana: prabusirea spectaculoasa a Republicii "libere”, nasterea epocii "Cezarilor”, reprimarea violenta a celei mai puternice rebeliuni impotriva puterii romane si razboiul civil sangeros care a lansat crestinismul ca religie mondiala.
In centrul acestei relatari se afla personalitatile dinamice, complexe, dar pline de defecte ale unora dintre cei mai puternici conducatori din istorie: barbati precum Pompei, Iulius Cezar, Augustus, Nero, Traian, Marcus Aurelius. Punand carne pe oasele acestor figuri indepartate, legendare, Eugen Cizek priveste dincolo de efigiile lor si le exploreaza motivatiile si ambitiile reale, intrigile si rivalitatile.
"Am staruit, fara indoiala, asupra Romei antice si statului ei, dar am rezervat un capitol-epilog si Romei postantice. Ne-am straduit sa nu neglijam dimensiunea evenimentelor, prea adesea neglijata. Evenimentele ofera repere stabile, fara de care nu se poate intelege nimic din istoria unui popor. Cu siguranta insa ca ne-au preocupat substantial institutiile, structurile politice, sociale, economice si culturale, ca si viata cotidiana si privata. Nu in ultimul rand am acordat atentie mentalitatilor.”
Eugen Cizek, Cuvant inainte
"Printre autorii romani, numele regretatului profesor si filolog din Bucuresti, Eugen Cizek reprezinta intelectualul public care a contrbuit cel mai mult la popularizarea Romei antice inca din anii 80. Istoria Romei (I. editie din 2002, editia revizuita din 2010) a lui Cizek reprezinta probabil cea mai importanta sinteza scrisa de un roman in aceasta tema.”
T. Szabó Csaba, istoric
"Pentru toate generatiile de filologi clasici, care au fost, sunt, si care vor veni ... Sub specie aeternitatis, opera Profesorului Cizek ne va insoti si forma de la un an, un lustru, un deceniu la altul, generatii unele dupa altele. Ea va rezista biruind, ca bronzul, Timpul, pe cand noi, epigonii, si epigonii epigonilor, ii vom reinnoi, cu fiecare lectura si utilizare, stralucirea.”
LIVIU FRANGA, CUVANT LA DESPARTIREA DE PROFESORUL EUGEN CIZEK, Articol publicat in editia Viata Romaneasca 1-2 / 2009